Eredménytelenül zárult az újabb tárgyalás a pedagógus szakszervezetek és a kormány között

Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár továbbra is csak annyit mondott, a kormány az uniós pénzekhez köti a tanárok fizetésemelését.
Kékes Viktória

2022. december 22. 08:07

Eredménytelenül zárult az újabb tárgyalás a pedagógus szakszervezetek és a kormány között

Szerdán több mint két órán keresztül tárgyaltak a pedagógus szakszervezetek képviselői az oktatási kormányzat képviselőivel, de a tanárok nem kaptak semmilyen karácsonyi ajándékot – jelentette be a tárgyalás után Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, a napi.hu tudósítása szerint. 

 

A tárgyalás teljes eredménytelenséggel végződött, mivel semmivel sem tudnak többet, mint a legutóbbi sztrájktárgyaláson. Hiába hívták fel az oktatási kormányzat figyelmét, hogy ebben az évben akciók akciókat követtek, de ez sem volt elég ahhoz, hogy a kormány valamilyen megnyugtató választ adjon a pedagógusok követeléseire. Nem tudnak semmit arról, hogy meddig kell még kibírniuk ezt a lehetetlen helyzetet – tette hozzá a PSZ elnöke.

 

Mint ismert, a pedagógusok azonnali, 45 százalékos emelést követelnek, ehhez képest a kormány csak a szakmai pótlékot emelte meg 20 százalékról 32 százalékra. Ezt a pedagógusok nem tekintik valódi béremelésnek, csak annak beismerésének, hogy az életpályamodell csődött mondott. 

 

Orbán Viktor a szerdai kormányinfón azt mondta, azzal ő is egyetért, hogy a pedagógusok bérét emelni kell. Megígéri, hogy lesz 10 százalékos béremelés, és ha az EU-val sikerül megállapodni, akkor további forrás lehet bérelemelésre, és akkor 6 helyett 3 év alatt lehet a tervezett béremeléseket végrehajtani. Ismét arra kéri a pedagógusokat, hogy törvényes formában tiltakozzanak, mert a magyar jog Orbán szerint nem ismeri a polgári engedetlenség fogalmát.

 

Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár ennek megfelelően csak annyit mondott a pedagógus szakszervezetek képviselőinek, hogy még mindig minden az európai unió által folyósított pénztől függ, esetleg a parlament tavaszi időszakára készülhetnek el törvénymódosítások. 

 

Közben a Történelemtanárok Egylete és a hozzájuk csatlakozó szervezetek átadták a Belügyminisztériumban azt a petíciót, amelyben az elbocsátott pedagógusok visszahelyezését követelik. A kezdeményezést 18 500-an írták alá.