Eredményes volt a tizenhat hónapos együttműködés

Véget ért az ATSK Szeged és a Zentai Asztalitenisz Klub közös projektje.
Szegedi Tükör

2022. január 28. 09:17

Eredményes volt a tizenhat hónapos
együttműködés

Az Asztalitenisz Sport Klub Szeged és a Zentai Asztalitenisz Klub 2019-ben az addigi jó együttműködésre alapozva harmadszor nyújtott be pályázatot az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program felhívására. A program fő célkitűzése, hogy az Európai Unió támogatásával lehetőséget biztosítson a magyar–szerb határvidék közös fejlesztésére. Ezt a célt szolgálták a sport sajátos eszközeivel és kapcsolatrendszerével az Inter Pingpong projektek. Az első ilyen 2012-ben és 2013-ban, a második 2014-ben adott keretet a két klub együttműködésének. Az Inter Pingpong három projektben egy komplex, a határ két oldalán élő pingpongosokat megmozgató, 2020 októberében indult, tizenhat hónapos programsorozat valósult meg. Ez magában foglalta az asztaliteniszt legmagasabb szinten űző versenyzőket, az egészségmegőrző, rekreációs céllal sportoló szabadidős és diáksportolókat, illetve a fogyatékkal élőket, akiknek a társadalmi integrációját is elősegíti a rendszeres sportolás.

 

A múlt heti zárórendezvényen elhangzott, hogy a két egyesület mindhárom projektet sikeresnek értékelte, és a kialakult kapcsolatok révén intenzívebb lett az együttműködés a zentai, illetve más szerb klubokkal is. Kölcsönösen részt vettek egymás versenyein, találkozóin. Több játékos is Szegedre jött egyetemre, ezalatt az ATSK-nál edzettek, de a szerb bajnokságban játszottak. A program másik lényeges hozadéka, hogy az elnyert források hozzájárultak a két egyesület stabil, színvonalas működtetéséhez.

 

„Mindegyik területen sikerült jó programokat kialakítani, de ezek közül is kiemelkedik a kerekes székes asztaliteniszben kialakult kapcsolatok mentén folyó együttműködés. Egészen biztos, hogy ez a kapcsolat nagymértékben hozzájárult ahhoz a nagyszerű eredményhez, amelyet Major Endre kerekes székes sportolónk elért a riói és a tokiói paralimpián. Neki szinte az egyetlen és legjobb lehetőség a szerb kerekes székesekkel történő közös edzés volt, hisz itthon nincsenek hasonló tudású sportolók ebben a kategóriában. Összességében azt lehet mondani, hogy a tervezési fázisban még nem ismert koronavírus nem könnyítette meg a projekt megvalósítását, de sikerült maradéktalanul megvalósítani az előre eltervezett programokat, tevékenységeket” – foglalta össze az eseményeket az ATSK közleménye.