Erdősi Éva hitelszakértő: meg kell hosszabbítani a moratóriumot, de politikai döntés lenne a választásokig kitolni a határidőt

Augusztus végéig meghosszabbodik a hitelmoratórium, de az is elképzelhető, hogy a választások utánig kitolja a hiteltörlesztések felfüggesztését a kormány.

2021. május 19. 17:50

Erdősi Éva hitelszakértő: meg kell hosszabbítani a moratóriumot, de politikai döntés lenne a választásokig kitolni a határidőt

Mennyire érheti meglepetés a hitelmoratórium megszűnése után az adósokat? Már ha egyáltalán nem akarj kihúzni a választások utánig a Fidesz, hogy szembe-süljenek a valósággal az emberek.

Erdősi Éva hitelszakértő a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta: szerinte a legnagyobb csapdahelyzet az, hogy akik a moratóriumot választották, nem kaptak részletes tájékoztatót, mit jelent a számukra, hogy ha nem törlesztik a hiteleiket.

A szakértő szerint azok a legfontosabb kérdések, hogy „hány hónappal fog meghosszabbodni a futamidő, ez hány törlesztőrészletet jelent, és az eredeti szerződéshez képest mennyivel kell többet visszafizetni”.

Orbán Viktor 2020. szeptember 18-án, a moratórium 2021-re vonatkozó meghosszabbítása előtt azt mondta a Kossuth Rádióban: „Aki most úgy gondolta, hogy nem tud törleszteni, vagy nem akar, az ezt elhalaszthatta úgy, hogy január 1-je után sem emelkedik a törlesztőrészlet, és összességében nem nő a terhe”.

Erdősi Éva azt emelte ki, hogy a moratóriummal élő ügyfelekénél mivel elmarad a tőketörlesztés, a bank magasabb tőketartozás után számol kamatot, sőt a meg nem fizetett kamat kamatját is ki kell fizetni, ha lejár a moratórium.

Erdősi Éva szerint arra nincs semmilyen pénzügyi magyarázat, csak politikai, ha valóban a választásokig meghosszabbítják a moratóriumot. A szakértő szerint egyébként a moratórium valóban segíthet azoknál a családoknál, akik nem tudják fizetni a hiteleiket, de akinek lehetősége van fizetni, az nagyon gondolja meg, él-e a moratóriummal.

Vélemények

mutasd mind