Erdélyi magyar értelmiségiek indítottak petíciót Orbán Viktor beszéde miatt

Romániában is sok emberben keltett ellenérzést a magyar miniszterelnök szombaton elhangzott beszédének egyes elemei. A romániai magyarok négy prominens képviselője most egy petíciót is indított, hogy így is nyomatékosítsák felháborodásukat.
Vass Imre

2022. július 27. 19:30

Erdélyi magyar értelmiségiek indítottak petíciót Orbán
Viktor beszéde miatt

„Elhatárolódunk a rasszista beszédtől!” – ezzel indította petícióját Eckstein-Kovács Péter egykori RMDSZ-politikus, Fosztó László és Magyari Nándor László szociológus, valamint Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója. 

 

A Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport nevében úgy gondolják: vissza kell utasítani azt a hangnemet, amelyet Orbán Viktor idei tusványosi előadásán használt, mert az fajelméleti, rasszista fejtegetés volt.

 

Emberi „fajok” nem léteznek, hiszen mindahányan a Homo sapienshez mint egységes fajhoz tartozunk. A Nyugat hanyatlásának víziója, amelyet a beszéd fölvázolt, ahol „kevert fajú” poszt-Nyugat áll szemben a közép-európai nemzetállamok nem keveredő népességével, a második világháborúhoz és a holokauszthoz vezető korszak retorikáját idézi föl – olvasható a petícióban, amely szerint ilyen tartalomnak és beszédmódnak nincs mit keresnie az erdélyi magyar nyilvánosságban.

 

A kezdeményezők felróják az RMDSZ-nek és „az erdélyi magyar média túlnyomó részének”, hogy hallgatnak az ügyben, ez pedig nem szolgálja a romániai magyarok érdekeit. Azt szeretnék elérni, hogy szólaljanak meg az RMDSZ vezetői, és „határolódjanak el Orbán Viktor előadásának fajelméleti, rasszista érvelésétől”.

 

A most indított petíciót eddig közel háromszázan írták alá.

 

Forrás: Index