Volt, aki egyszerre tíz szavazólapot dobott be – Erdélyben is könnyű volt csalni a levélszavazatokkal

A választások megfigyelésével foglalkozó dán civil szervezet, a Silba két csoportot is küldött Kolozsvárra, hogy az erdélyi magyarok levélszavazását monitorozzák a magyar parlamenti választásokon. A Hang szemlézte gyorsjelentésüket, ami lesújtó képet ad a folyamatról.
Kékes Viktória

2022. április 07. 10:54

Volt, aki egyszerre tíz szavazólapot dobott be – Erdélyben is könnyű volt csalni a levélszavazatokkal

A választási megfigyelők szerint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnál

 

a hagyományos szavazóurnák helyett egy kivágott kartondobozt használtak, a személyes adatokat tartalmazó nyomtatványokat bárki számára látható helyen, a kartondobozzal egy helyiségben tartották, és az erdélyi falvakból származó levélszavazatokat a szavazóhelyiségben lévő hűtőszekrényen tartották lezáratlanul és bárki számára hozzáférhetően.

 

A kolozsvári konzulátuson a legtöbben nem a fülkében töltötték ki a szavazólapot, hanem nyilvánosan. Bár ez a magyar választási törvény szerint legális, a megfigyelők szerint nem felel meg a demokratikus gyakorlatnak. Itt sem volt a szavazóurnán pecsét, és csak két zipzárral voltak rögzítve. Az általuk látott urnában nem voltak ellenőrző papírok sem. Problémásnak vélik azt is, hogy a falvakból civil szervezetek gyűjtötték a szavazatokat, és azokat dobozokban, jegyzőkönyv nélkül vitték el a konzulátusra.

 

A legnagyobb probléma azonban kétségtelenül az volt, hogy

 

az emberek egynél több szavazatot adtak le.

 

 

Láttak például egy idős férfit a felesége nevében, egy nőt a fia nevében szavazni. Nem kértek személyazonossági igazolványt azoktól, akiknek a szavazatát elhozta, és nem kértek meghatalmazást sem a közvetítőtől. Arra is láttak példát, hogy valaki egyszerre tíz szavazatot dobott be.

 

„A levélszavazáson rendelkezésre álló szavazólapok és borítékok száma majdnem kétszerese volt a konzulátuson regisztrált választópolgárok számának, ami potenciálisan elég problémás lehet a fel nem használt szavazólapokkal való visszaélés miatt. (…) Sok esetben megfigyeltük, hogy az emberek egynél több szavazólapot dobtak be, anélkül, hogy a tisztviselők megállították volna őket. (...) Miután a szavazatokat megszámolták és kartondobozokba rakták, nem vitték őket a széfbe, hanem a konzulátus folyosóján hagyták őket éjszakára tárolni. A folyosón kívül lévő helyiségben az összes biztonsági kamerát ruhadarabokkal takarták el.”

 

A választás előtt Marosvásárhelyen félig megégett, kitöltött határon túli levélszavazatokat találtak egy szemeteszsákban kidobva. Ujhelyi István ezután jelezte, hogy büntetőfeljelentést tesz a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központnál és az Európai Ügyészségnél is.

 

 

Címlapon

mutasd mind