Erasmus+: valójában nem kellene megállni a magyar programnak, állja a kormány a költségeket, és ugyanúgy mehetnének a hallgatók és az oktatók a következő tanévben is külföldi egyetemekre, ahogy korábban

Brüsszel ugyanis a pénzek befagyasztásával nem minket, magyarokat büntet, hanem a kormányunkat, azaz adva van a lehetőség arra, hogy állja a kormány a költségeket. Nem lenne több klasszikus utófinanszírozásnál, csak most a pénzt Orbán Viktornak kellene előre betennie. Amit jellemzően nem szokott...
Garai Szakács László

2023. január 09. 19:14

Erasmus+: valójában nem kellene
megállni a magyar programnak, állja a kormány a költségeket, és
ugyanúgy mehetnének a hallgatók és az oktatók a következő
tanévben is külföldi egyetemekre, ahogy korábban

Megírtuk mi is, az Erasmus+-program kapcsán az Európai Bizottság levélben értesítette az Orbán-kormányt a forrásvisszatartásról december végén.

 

Csakhogy, ha megnézzük a feltételességi mechanizmusról szóló uniós rendeletet, az világosan kimondja, a végső kedvezményezetteknek ki kell fizetni a megítélt támogatást. Azaz attól még, hogy befagyasztanak valamilyen forrást, jelen esetben az Erasmus+ finanszírozását azért, mert fideszes lakájok ültek az egyetemek fölé önkényesen megalkotott kuratóriumokba, attól még az adott tagállam költségvetéséből például az ilyen hallgatói és kutatói programokat előre meg lehetne finanszírozni.

 

Már ha az Orbán-kormány akarja ezt.

 

Hiszen Brüsszel nem minket állampolgárokat büntet, hanem azt akarja elérni, hogy a NER kiváltságosai ne lopják el azokat az uniós támogatásokat, amiket az Európai Uniótól kapunk, hanem valóban arra és úgy használjuk fel ezeket a pénzeket, amire és ahogy kell. Az uniós rendelet szövegében ugyanis az is olvasható, hogy nem lehet megkárosítani a végső kedvezményezetteket arra való hivatkozással megkárosítani, hogy Brüsszel nem adja a pénzt.

 

Brüsszel ugyanis nem a NER-zsebeknek adja, adná a pénzt. Azaz azt tiltja meg jelen esetben az Európai Unió, hogy az alapítványi fenntartású egyetemekhez kerüljön az uniós forrás. Azt tiltja az EU, hogy az alapítványi egyetemek kössenek szerződést ennek a programnak a kapcsán az unióval.

 

Azaz igazából a 2023–2024-es tanévben is megvan minden egyetemi hallgatónak és oktatónak a lehetősége arra, hogy pályázzon az Erasmus+-on keresztül arra, hogy külföldi egyetemen tanulhasson, taníthasson. Csak ehhez az kell, hogy a jövő évi pályázatokat állja pártunk és kormányunk.