Epret sem lehet csak úgy szaporítani

Mintegy hatezer, ismeretlen származású szamóca palántát foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a közérdekű bejelentések alapján Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyei szamóca szaporítóanyag-forgalmazóknál tartott próbavásárlások alkalmával még augusztus elején.
Garai Szakács László

2022. augusztus 23. 17:28

Epret sem lehet csak úgy szaporítani

A Nébih keddi tájékoztatása szerint a növényeket gyümölcs szaporítóanyag előállítói (faiskolai) engedély, illetve szaporítóanyag nagykereskedelmi engedély nélkül kínálták eladásra. A jogszabályi előírásokat be nem tartó piaci szereplőkkel szemben hatósági eljárás indul, ami 250 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő minőségvédelmi bírság kiszabását vonhatja maga után.

 

Az illegális szaporítóanyag-fogalmazás egyaránt veszélyezteti a szaporítóanyag-előállítási, -forgalmazási és -ellenőrzési rendszer hitelességét, illetve a felhasználók, telepítők, gyümölcstermesztők érdekeit.

 

A Nébih felhívta a figyelmet, hogy az értékesítésre ajánlás, bármilyen online felületen történjen is, már önmagában forgalmazási tevékenységnek minősül. A közlemény szerint a hatóság kiemelten figyel és kivizsgál minden gyümölcs-szaporítóanyagot kínáló hirdetést, egyéb aktivitást. Az illegálisan működő szaporítóanyag-forgalmazók kiszűrése érdekében a szakemberek a jövőben is folyamatosan végzik az ellenőrzéseket.

 

A jogosultság nélküli, „fekete forgalmazók” a szaporítóanyag felügyeleti jogszabályok megsértése miatti eljárás és bírság mellett számíthatnak a társhatóságok bevonására is. Ha a jogosulatlan fajtahasználat egyértelműen fennáll – hazai, vagy európai uniós fajtaoltalommal rendelkező fajták esetén –, a hatóság a fajtajogosultat is értesíti a jogsértést elkövető forgalmazó tevékenységéről.

 

(MTI)