Építik a szabadtéri nézőterét és a színpadot a Dóm téren

Megkezdték a Dóm téren a Szegedi Szabadtéri Játékok teljes infrastruktúrájának felépítését az idei nyári fesztiválhoz.
Iványi Aurél

2023. május 23. 14:13

Építik a szabadtéri nézőterét és a színpadot a Dóm téren

Alig értek véget a Szeged Napjához kapcsolódó szuperkoncertek, máris építeni kezdték a Szegedi Szabadtéri Játékok négyezeres nézőterét, színpadát, öltözőit és a nyári fesztivál megrendezéséhez szükséges teljes infrastruktúrát. Várkonyi Miklós, a szabadtéri műszaki vezetője a Szeged.hu-nak elmondta: három hét áll rendelkezésükre, hogy minden előkészítő munkával végezzenek.

Magyarország legnagyobb szabadtéri színházi fesztiváljaként a Dóm téri játszóhely impozáns méretekkel rendelkezik. A 12 szektorra osztott, csaknem négyezer főt befogadó nézőtér mellett a színpad és a műszaki-művészeti kiszolgáló bázis együtt mintegy kétezer négyzetmétert tesz ki.  A Dóm térre szállított építési elemek csőhossza közel 20 kilométer – kiterítve Szegedtől Mórahalomig érnének. A szerkezetek teljes súlya 140 ezer kilogrammot nyom, a 936 négyzetméteres színpadnak csaknem 1000 tonna súlyt kell elbírnia.

 

 

A fesztivál idei nyitó produkciója a Szegedi Szimfonikus Zenekar hagyományos Ajándékkoncertje lesz július 1-jén, majd július 7-én a Holdvilágos éjszakán című opera-operett gálával folytatódik a programsorozat. Visszatér a Dóm térre a régi nagy sláger, az Elisabeth, valamint a tavalyi Chicago című musical. Az idei nyár szenzációja a Geszti Péter és alkotótársai által jegyzett word musical, az Ezeregy éjszaka lesz, amelynek ősbemutatóját augusztus 11-én tartják, majd további öt estén át láthatja a közönség.