EP-turné Ujhelyi Istvánnal Szegeden

Négy helyszín, négy MSZP-s kitelepülés, a végén fidelitasos akciószerűséggel és sajtótájékoztatóval. Egy laza délelőtt Szeged EP-képviselőjével.

2019. április 10. 14:46

Csillag tér, a felismerés

A kispiac oldalában felállított MSZP-s pultnál Szécsényi Rózsa és Szénási Róbert önkormányzati képviselők vezetésével zajlik az aláírásgyűjtés. Ott van Szabó Sándor. Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője is. Jó hangulatú beszélgetések zajlanak mindenhol. Kilenc óra után néhány perccel érkezik Ujhelyi mindenkinek megáll, meghallgatja a választóit. Itt is itthon van: mielőtt a medencétlen szőregi házba költöztek volna, itt laktak a Budapesti körúton. És miközben gyűltek az aláírások, és folyt a nosztalgia, egyszer csak a fejéhez kapott:

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

– A fiam most lesz első választó. Viszek neki haza ajánlóívet, remélem aláírja... – mondta végül nevetve.

Piros könyvről a Kodály téren

Egy másik nagy lakótelepen már nemcsak egyedül gyűjtötte az aláírást az MSZP: a Kodály téren ott volt mellettük a Párbeszéd pultja is, a helyi elnök vezetésével, Kovács Tamással standoltak közösen. Itt beszélt Ujhelyi a piros könyvről: – Öt éve, Szeged Szabó Sándorral indítottam a kampányt, akkor egy piros emlékkönyvbe írhatták a választóik azokat a kéréseiket, elvárásaikat, üzeneteiket, amelyeket nekem szántak. A könyv ott van Brüsszelben az irodámban. Most is akarok egyet venni, csak még nem jutottam el egy írószerboltba.

A tér „túloldalán” a Fidesz is posztolt, az érdeklődő támogatóik valószínűleg azután mentek csak aláírni, hogy Szeged EP-képviselője elment a Kodály térről, vagy közvetlenül érkezése előtt letudták az ívek aláírását, mert akkor éppen valahogy nem tolongott ott senki.

Centrum: tényleg központ

Az egykori Centrum áruház sarkán három standon is gyűltek az ajánlások Mészáros Tamás vezetésével: az MSZP mellett a Demokratikus Koalíció és a Lehet Más a Politika várta szimpatizánsait. Itt Ujhelyi a DK standjánál azt mondta mosolyogva: – Most versenyzünk, a szegediek rám szavaznak, aztán ősszel együtt szavazunk!

Kárász utca fidelitasos lepedővel

Az utca elején az egykori pékségnél álló standnál Tóth Károly a koordinátor. Itt Korponyai Ernő, a szegedi Fidelitas vezetője akarta kellemetlen helyzetbe hozni Ujhelyit, de nem sikerült neki. Minden ott van a videóban, de a lényeget kiemeljük:

  • Ujhelyi odahívja Korponyait az MSZP standjához, kérve őt, írja alá az Európában akarunk maradni! aláírásgyűjtő ívet, ezt a szegedi fidelitasos nem teszi meg, bár egyetért azzal, hogy hazánknak az Unióban van a helye,
  • Szeged EP-képviselője ezután a lepedőt tartó fidelitasos aktivistákkal próbál arról beszélgetni, mi mindent köszönhet Szeged az EU-nak, de a lepedőt tartók erre láthatóan nem voltak fölkészülve
  • eztán Korponyai Ernővel próbál hasonló kérdésekről szót váltani, de vele sem jut sokra.

Most is segít a kabalabarát

A Fidelitas performansza után közösen tartott „hagyományos” sajtótájékoztató Szabó Sándor és Ujhelyi István. Szabó arról beszélt, hogy Szegeden is megkezdődött a közös aláírásgyűjtés. – Azt szeretnénk, ha a következő uniós ciklusban is legyen szegedi uniós képviselő. Biztosak vagyunk abban, lesz is – mondta Szabó Sándor.

– Szokatlan mondattal kezdem: Szabó Sándor országgyűlési képviselő az én kabalabarátom! Öt éve ugyanitt, ugyanígy kezdtük a kampányt, az aláírásgyűjtést. A barátaim, kollégáim akkor is beletettek apait-anyait a választásba, és Szeged akkor is megmondta, Európa része akar maradni, bármit is tesz Orbán a hazával. Mi szegediek most is komoly akadályt állítunk az orbáni törekvések elé. Azért is támadnak éjjel-nappal minket, engem, mert tudják, be kell venniük Szeged várát, de nem fog nekik sikerülni. Most, a május 26-i EP-választásokon sem fog nekik sikerülni, és októberben sem fog! – jelentette ki Ujhelyi István.

Majd aláhúzta, Szeged az a város, amelyik a legtöbb uniós forrás nyerte el azóta, amióta a közösség tagjai vagyunk. – Máshol egy egész megye nem biztos, hogy kapott annyi forrás az Európai Közösségtől, mint amit mi idehoztunk Szegedre. Lassan nincs olyan része pontja a városnak, ahova ne épült volna be uniós pénz. Én azt vállalom, folytatjuk azt a munkát közösen Botka Lászlóval és Szabó Sándorral, amit közösen megkezdtünk. Az MSZP–Párbeszéd közös lista jelenti a garanciát a folytatásra. Fontosnak tartom azt is elmondani, a választáson az öt százalék felett teljesítő listákról lehet mandátumot szerezni. Mi, a Párbeszéd politikusaival, Jávor Benedekkel, aki május 9-én, Európa napján jön ide Szegedre kampányolni meghallottuk a választóknak azt az elvárását, hogy fogjunk össze, mert az ellenzéknek együttműködve van esélye az Orbán-rezsim ellen. Ezért mi együtt indulunk civil szervezetekkel, mozgalmakkal, minden ilyen csatlakozó szervezetet képviselünk majd Brüsszelben. Ettől azt is várjuk, hogy nagyon sok olyan ellenzéki szavazó most ránk szavaz, olyan is, aki korábban nem szavazott volna az MSZP listájára. Május 26-án nagyon egyszerű választás vár ránk: a magyar választóknak arról kell dönteni, hogy Európában szeretnénk maradni, vagy Orbánisztánban fogunk élni. Ha Orbán Viktort és pártját felfüggeszthették a politikája miatt, akkor mi ugyanerre a sorsa juthatunk: kisodródhatunk az Európai Unióból. Ezt mi nem engedjük meg Orbánnak. Lehet, hogy lenyúlta a médiát, milliárdokat, maga alá gyűrte az igazságszolgáltatást, az ügyészséget, és sok más hatalmi intézményt is, de az országot nem adjuk neki. Ma az az országát szerető magyar, aki a hazáját az Unióban akarja tartani. Ezért is várjuk az ajánlásaikat, aláírásaikat. Megismétlem öt évvel ezelőtti fogadalmamat, tovább építjük Szegedet. Lesz újra kabalaemlékkönyv is...

Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját is!