EP-jelentés: a KESMA bizonyítja, hogy Magyarországon a független médiát felszámolják és az Orbán-rendszer szolgálatára kényszerítik

Az NMHH elnöke azt kérte az uniós delegáció tagjaitól, hogy többet ne jöjjenek Magyarországra.
Kékes Viktória

2023. március 16. 10:42

EP-jelentés: a KESMA bizonyítja, hogy Magyarországon a független médiát felszámolják és az Orbán-rendszer szolgálatára kényszerítik

2022 november 2-4. között egy hét főből álló delegáció érkezett Magyarországra, amely az Európai Parlament kereszténydemokrata, szocialista, liberális és euroszkeptikus frakciókhoz tartozó képviselőiből állt. Az itt eltöltött idő alatt a küldöttség tagjai kormányzati és ellenzéki politikusokkal, állami hatóságok vezetőivel, újságírókkal, oktatási, kulturális intézmények, civil szervezetek képviselőivel találkoztak. A látogatást követően jelentést is írtak. A dokumentumot hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra, de a Népszava úgy tudja, abban súlyos aggályokat fogalmaznak meg a médiaszabadság és pluralizmus, az akadémiai szabadság, a jogállamiság és az alapvető jogok magyarországi helyzetével kapcsolatban.

 

A beszámolóban a képviselők kifogásolják a média szabályozását, kétségbe vonják a médiahatóság függetlenségét és szóvá teszik a KESMA megalakulását, amely szerintük annak a bizonyítéka, hogy a független médiát felszámolják és rákényszerítik a kormány szolgálatára. Bírálják, hogy a közszolgálati média minimális teret enged a kormányétól eltérő hangoknak, és hogy az állam és az állami vállalatok hirdetéseinek nagy részét a kormánypárti sajtó kapja.

 

A képviselők kritikát fogalmaznak meg az akadémiai szabadsággal kapcsolatban is. Úgy vélik, hogy

Magyarországon hiányzik a tudományos szabadságot garantáló következetes, világos és átfogó jogi rendszer.Megjelentek új szervek és szervezetek, amelyekben erősödik a kormányzati befolyás. Ez együtt jár a tanárok és intézmények autonómiájának csökkenésével, az oktatás tartalmába való ideológiai beavatkozás fokozódásával és az egyházi tulajdonú oktatás kiterjesztésével.

 

A küldöttség tagjai ahogy az oktatásban, úgy a kultúrpolitikában is a döntéshozatal folyamatos központosítását vetik a kormány szemére. Sérelmezik, hogy az állam átveszi az önkormányzatok funkcióit és ritkán konzultál a szakmai szervezetekkel. Szerintük az alkotmányos és törvényi változások a véleménynyilvánítás korlátozását és a művészetek kormányzati szabályozásának kiterjesztését, bürokratikus ellenőrzését célozzák. Problematikusnak tartják az ideológia növekvő szerepét a kulturális és a művészeti életben. Úgy látják, a hazánkban teret nyerő nacionalista narratíva, amely az alternatív álláspontokat magyarellenesnek minősíti, korlátozza a kreatív kifejezést és csökkenti a pluralitást a művészetben.

 

A Népszava úgy tudja, Koltay András NMHH-elnök bizonyos kérdéseket provokatívnak minősített, és távozóban megkérte a delegációt, hogy ne jöjjön többet Magyarországra.

 

(Borítókép: Hírcsárda)