Enyedi Ildikó kapja a Palicsi Filmfesztivál idei életműdíját

Enyedi Ildikó az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett elismerést veheti át idén – közölték a fesztivál szervezői hétfőn.
Enyedi Ildikó kapja a Palicsi Filmfesztivál idei életműdíját

Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas rendező, érdemes művész, aki forgatókönyveket is ír. Legfontosabb filmjei Az én XX. századom, a Tamás és Juli, a Simon mágus és a Testről és lélekről, amelyért megkapta a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, és Oscar-díjra is jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

A díjat minden évben egy szerb és egy nemzetközi alkotónak ítélik oda, a szerb díjazott ezúttal Mirjana Karanovic színésznő.

Az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválját korábban a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, a helyzet javulása miatt viszont a szervezők úgy döntöttek, végül mégis megrendezik szeptember 12. és 18. között.

A filmmustra versenyprogramjában tizenkét európai alkotás szerepel, az ünnepélyes megnyitót követően szeptember 12-én A nép neve című szerb alkotást, valamint az olasz Matteo Garrone Pinokkióját tekintheti meg a közönség.

A versenyprogramban egy magyar film, Bagota Béla Valan – Az angyalok völgye című alkotása is helyet kapott. A fesztivál egy hete alatt egyebek mellett látható lesz még a francia Philippe Garrel A könnyek sója, valamint a lengyel Agnieszka Holland Sarlatán című filmje.

Az aktuális kérdésekkel foglalkozó Párhuzamok és ütközések című válogatásba bekerült Hartung Attila FOMO – Megosztod és uralkodsz című, első nagyjátékfilmje.

Az öttagú zsűri a fesztivál legfontosabb elismeréseit, a legjobb filmnek járó Arany Torony-díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját ítéli oda a fesztivál utolsó napján, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak vélt alkotásra.

A fiatal európai rendezők munkái, a környezetvédelemmel foglalkozó filmek és az úgynevezett hommage-alkotások mellett ezúttal is láthatnak válogatást a nézők a legújabb magyar filmekből is, ezek listáját azonban még nem közölték.

Tovább olvasom