Ennyivel drágultak a családi házak Szegeden, a második legdrágább megyeszékhelyünkön

Ön tudja, melyik ingatlantípusért kérnek el átlagosan mintegy 27 százalékkal többet Szegeden idén októberben, mint év elején? Mire elég 25 millió forint? Illetve mire számíthatnak azok, akik lakásvásárlás helyett inkább bérelnének? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésre is válaszolunk. – SZPONZORÁLT TARTALOM
Szeged.hu

2021. december 02. 10:15

Ennyivel drágultak a családi házak
Szegeden, a második legdrágább megyeszékhelyünkön

Országosan a panelek ára változott a legkevésbé

Az országos adatok alapján elmondhatjuk, hogy a használt lakóingatlanok január óta átlagosan tíz százalékot drágultak, 456 ezer forintról indulva először októberben lépve át a félmilliós lélektani határt jelentő átlagos négyzetméter árat. Arányaiban a kertes házak árai ennél is gyorsabban emelkedtek, hiszen Magyarországon átlagosan 349 ezer forint/négyzetméter áron juthatunk családi házhoz, amely év elejéhez képest 14,5 százalékkal magasabb alku előtti árat jelent.

 

A téglalakások esetében ez a változás 13,8 százalékot és négyzetméterenként 85 ezer forintot, míg a panelek körében 7,7 százalékos drágulást, és 32 ezer 800 forint/négyzetméterrel magasabb kínálati árat jelent.

 

Csongrád-Csanád megye árváltozásai elmaradnak az országos ütemtől

Ami a Csongrád-Csanád megyei árak alakulását illeti, az országos adatokkal ellentétben az Ingatlannet.hu statisztikái alapján januárhoz képest nem jellemző kétszámjegyű drágulás, az összes ingatlantípust figyelembe véve inkább stagnálásról beszélhetünk.

 

A megyében meghirdetett családi házakat ugyanis év elejéhez képest hét százalékkal drágábban, 242 ezer forint/négyzetméteres átlagos áron vásárolhatjuk meg – ez az ár körülbelül 100 ezer forinttal marad tehát az országos árszínvonal alatt. A lakások ára a téglaépítésű ingatlanok esetében két százalékkal, azaz a tíz hónap alatt négyzetméterenként átlagosan 9700 forinttal, a paneleké pedig ennél jóval nagyobb mértékben, százalékkal, tehát 57 ezer forinttal lett magasabb. A használt lakásokat tehát rendre 499 és 432 ezer forint/négyzetméteres átlagos ár mellett lehet megvásárolni a megyében.

 

Huszonhét százalékkal drágább családi házak

A megyében tehát átlagosan nem beszélhetünk 2021 elejéhez képest nagy mértékű áremelkedésről, a szegedi lakóingatlanok ugyanakkor közel nyolc százalékkal drágultak év eleje óta. Januárban 363 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehetett Szegeden család házhoz jutni, októberben pedig már átlagosan 460 ezer forintot kérhetnek egy négyzetméterért. Ezzel Debrecen után a második legdrágább megyeszékhely 2021 októberében, a kertes házak árszínvonalát tekintve. Az utóbbi tíz hónapban tehát 26,7 százalékkal drágultak ezek az ingatlanok, ezzel mintegy 25 százalékkal haladva meg az országos átlagos árakat.

 

 

Lakások árának alakulása

A téglalakások átlagos alku előtti árát tekintve Szeged már jóval hátrébb kerül a megyeszékhelyek árversenyében: az év eleji 502 ezer forint/négyzetméteres árszínvonalhoz képest ugyanis októberre 521 ezer forint/négyzetméteres átlagos árra emelkedett. Ezzel Csongrád-Csanád megye székhelye a nyolcadik legdrágább megyeszékhely. Januárhoz viszonyítva tehát 3,8 százalékos drágulásról beszélhetünk.

 

 

A panelek esetében 14,5 százalékos drágulást lehetett idén tapasztalni a szegedi használt ingatlanok piacán, amely a januári árakhoz képest négyzetméterenként 61 ezer forinttal magasabb kínálati árat jelent. Az aktuálisan átlagos 440 ezer forintos négyzetméter áron tehát 56,8 négyzetméteres panelt vehetünk 25 millió forintból. Ugyanekkora összegből 54 négyzetméteres kertes házat, illetve egy alig 49 négyzetméteres téglalakást lehetne vásárolni.

 

Mire számíthat az, aki ingatlanvásárlás helyett bérelni szeretne?

Aki albérletben lakna, annak átlagosan 2073 forint/négyzetméteres bérleti díjjal kell számolnia. Ez azt jelenti, hogy a további költségeken kívül egy 50 négyzetméteres szegedi lakás kibérlésére átlagosan havi 103 ezer 605 forintot kell félretenni. Ugyan ez az összeg továbbra is magas, az idei júniusi csúcsnál (2231 forint/négyzetméter) mindenképp kedvezőbb. Ez az összeg természetesen a kibérelni kívánt ingatlan típusától, fekvésétől, állapotától, és a szerződés részleteitől (bérleti idő hossza, kaució, kisállat tartás engedélyezett-e) is nagyban függ.

 

(X)