Ennyit ér Orbán Viktor orvosoknak tett ígérete? A szakminisztérium más bértáblát akart elfogadtatni az orvoskamarával

Hétfőn délben kapott egy levelet a Magyar Orvosi Kamara: lesz szíves fél ötig válaszolni az EMMI-nek az orvosfizetéseket is magába foglaló törvény módosításáról. A tervezetben egy kicsit „másfajta” fizetésemelés olvasható.

2020. október 06. 07:52

Ennyit ér Orbán Viktor orvosoknak tett ígérete? A szakminisztérium más bértáblát akart elfogadtatni az orvoskamarával

„A tervezet bértáblával kapcsolatos része számunkra így nem fogadható el.”

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke válaszolta ezt Kásler Miklósnak arra a levelére, amelyet az emberminiszter küldött a kamarának: nézzék már át a fizetésemeléssel kapcsolatos tervezetet.

Volt rá egy délutánjuk.

Kincses azt is írja, lehetőséget kell adni a későbbi, megalapozott korrekciókra is, hiszen rendkívül rövid ideje volt az elnökségnek az érdemi reakciókra. Mégis kihasználták, amennyire csak tudták, és hét pontba foglalták össze a „megjegyzéseiket”.

A teljes levelet Kunetz Zsombor hozta nyilvánosságra a 444 röntgen blogjában, ahol az egészségügyi szakértő arról is ír, a törvénytervezet

„megengedi az állami szolgáltatóknak az attól való eltérést maximum húsz százalékkal mindkét irányba. Azaz az orvosbárók kezében marad az orvosok javadalmazásának egy része, így eltérve a bértábla számaitól lefele, vagy felfele is húsz százalékkal.”

Kunetz megjegyzi, „természetesen senki sem gondolta, hogy a kormány nem fog semmit sem kérni a bértábla elfogadásáért, azonban arra még a legmerészebb álmaiban sem gondolt az orvostársadalom, hogy az ominózus törvénytervezetet éppen a külföldi toborzóirodák fogják megírni.

Orbán Viktor kormányfő fogadja Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét, valamint Álmos Péter Zoltánt és Lénárd Ritát, a Magyar Orvosi Kamara alelnökeit a Karmelita kolostor teraszán október 3-án (fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Márpedig ez történt, hiszen amennyiben ezt a törvénytervezetet ebben a formában elfogadja a Parlament, akkor a jelenlegi orvoshiány hatványozódni fog a várható emigrálások és pályaelhagyások miatt, mégpedig éppen a legnagyobb járványkrízis idején.”

A szakértő szerint valójában vállalhatatlan a törvénytervezet, elfogadásával betegek ezrei maradhatnak biztosan ellátatlanul.

Miért?

Egyszerűbb, mint gondolná: „megtiltja például a másodállások végzését, illetve azok »kizárólag a Kormány által kijelölt szerv előzetes engedélyével létesíthetőek.«”

Magyarországon jelenleg az egészségügy másodállás nélkül elképzelhetetlen: vizsgálatok jelentős részét nem lehetne elvégezni, ha ezt valóban megtiltanák (ne legyenek kétségeik, szinte biztos, hogy meg fogja tenni a kormány).

Kunetz Zsombor fércműnek nevezi a törvénytervezetet, meg is indokolja, miért.

„Hiányoznak azok a konkrét elképzelések is, amelyek a MOK bértábla javaslatában oly komoly hangsúlyt kaptak. Míg ott igen határozottan nyomon követhető volt azon dolgozók premizálása, akik tudományos területen is teljesítettek, egyetemeken oktattak, az EMMI által benyújtott fércműben ennek már nyoma sincsen, sőt valaki úgyis elérheti a fizetésplafont, hogy negyven év alatt sem szerzett meg egy szakvizsgát sem, ezzel akár egy szintre kerülhet a nemzetközi téren is elismert professzorokkal, legalábbis az állami fizetések terén. A túlmunka bérezését pedig nem az eddig hatályos törvény, hanem az ötletszerűen változtatható kormányrendelet szabályozná.”

A béremelés áráról korábban mi is írtunk már.

gszl