„Ennek nincs köze a demokráciához, ez cirkusz” – közmeghallgatás Újszentivánon a múlt és Putnik Lázárék árnyékában

Milliós követelések, hulladékügy, telekügy, ellehetetlenített iskola, Thermal Hotel-ügy, és a nap, amikor Bodó Imre polgármester megtudta a saját jegyzőjétől, hogy ha az önkormányzat testülete elfogad egy ajánlatot egy ingatlanra, akkor az lényegében szerződésnek minősül.
Cservenák Zoltán

2022. december 23. 16:31

„Ennek nincs köze a demokráciához, ez cirkusz” – közmeghallgatás Újszentivánon a múlt és Putnik Lázárék árnyékában

Újszentivánon nem ért véget a kampány, amikor letartóztatták a polgármestert, elszabadultak az indulatok. Jelentkeztek az személyek, akik Újszentiván megmentőinek állították magukat – ezzel kezdte a beszédét az újszentiváni közmeghallgatáson Talpai János, alpolgármester, aki igyekezett cáfolni, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Putnik Lázár romhalmazt vett volna át tőle. Talpai egyébként 1975-ben lett tanácselnök Újszentivánon, 1990 és 2006 között négyszer választották meg a polgármesternek. Talpai visszautasította azokat a vádakat, miszerint az önkormányzat kiárusította volna a település legnagyobb vagyonának tartott 8,6 hektáros üres területet, mert abból csak 3,6 hektárt adtak el, segítve vállalkozások érkezését Újszentivánra. Talpai szerint a csatornázással és az utak aszfaltozásával annyi vagyon épült be a településbe, ami az azt követő 14 évben összesen sem. Talpai János arról tájékoztatta a lakosságot, hogy a bölcsőde építésével kapcsolatosan a Magyar Államtitkár 11 millió forintot követel vissza Újszentivántól, túlárazás és bizonyos feltételek nem teljesítése miatt. Ugyancsak az államkincstár 75 millió forintot követel vissza a volt kisiskola közösségi lakórészfejlesztés kapcsán, mivel szerintük nem az valósult meg, amire a támogatást adták. Talpai alpolgármester két ügyben is perrel fenyegette meg Binszki Olivér képviselőt: 30 napon belül bizonyítsa be állítását, miszerint adóssággal adta át a polgármesteri széket 2006-ban, illetve ugyancsak bizonyítsa, hogy bűncselekményeket követett volna el.

 

Binszki válaszában nem tért ki a két megjegyzésre, ugyanakkor több kritikát is megfogalmazott Talpai János polgármesterségével kapcsolatosan. Az egyik a Thermal Hotel kálváriája, a másik a Tiszaszigettel közös iskola ügye, aminek építését, Binszki szerint, még tiszaszigeti polgármesterként épp Újszentiván jelenlegi településvezetője, Bodó Imre akadályozott meg. Binszki Olivér reagálva Talpai megjegyzésére a falu önjelölt megmentőiről, felhívta Talpai figyelmét arra, hogy 53-mal több szavazatot kapott nála februárban, pedig Talpait több évtizede ismerik a településen.

 

Bon-tás, hul-la-dék

A közmeghallgatáson ezután a településen ipari tevékenységet végző vállalkozóról volt szó, aki 2003-ban 25 évre, évente 360 ezer forintért kapott meg egy területet, amin a felszólalók szerint úgy végez ipari tevékenységet, hogy eredetileg, a terület bérbeadásakor, erre nem lett volna lehetőség. A lakosok azt nehezményezik, hogy a vállalkozás szerintük hulladékot tárol. A területet az önkormányzat most eladná a bérlőnek, de a felszólalók nehezményezik, hogy a bérlő ott ipari tevékenységet folytat. Az egyik felszólaló a jegyzők szerepét is firtatta az ügyben, szerinte nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy az eredetileg sport, szabadidős, illetve ezekkel szorosan összefüggő tevékenységre használható területen ne végezhessen ipari tevékenységet az ott lévő vállalkozó. Bodó Imre polgármester erre azt mondta, még nincs aláírt szerződés, módosítják majd az önkormányzati döntést, meghirdetik a területet, és várják a területért jelentkezőket.

Eladták, de most mégsem?

Binszki Olivér ezután felhívta Bodó Imre figyelmét, hogy ahhoz képest, amit most megígért, miszerint módosítják majd az önkormányzati döntést, a testület december 15-én már elfogadott erről egy határozatot. Bodó Imre ezután kioktatta Binszkit: mint jogot végzett embernek, tudnia kellene, hogy amíg nincs aláírt szerződés, addig a döntés megváltoztatható. 

 

Ekkor Hajnal Péter jegyző szót kért, és elmondta: valójában a dolog ennél bonyolultabb, mert egy szerződés már akkor létrejön, amikor az ajánlatot elfogadják, ezt pedig a testület már megtette: elfogadta a terültet bérlő vállalkozó ajánlatát. Bodó Imre közbevetette, hogy ő még nem írt alá semmit, így a szerződés nem jön létre. „Akkor biztos nem jön létre, de kikényszeríthető” 

 

– magyarázta a jegyző. Bodó szerint ez így nem lefutott ügy még.

 

Idősebb Putnik Lázár: Talpai ne fényezze magát!

A közmeghallgatáson megszólalt idősebb Putnik Lázár, az előzetes letartóztatásban lévő korábbi polgármester édesapja is, aki emlékeztette Talpai Jánost, hogy egy sor ingatlant eladott a bölcsődétől a laktanyán keresztül a kisiskola épületéig, ezért inkább jobb, ha nem fényezi magát. Válaszában Talpai azt mondta, nincs szüksége fényezésre, 12 év után tért vissza februárban, ehhez képest nem kapott kevés szavazatot, de ez volt az utolsó, mert neki „erre a cirkuszra” nincs szüksége. Úgy fogalmazott: 

 

„Ennek nincs köze a demokráciához, ez cirkusz”.


A közmeghallgatás során Bodó Imre többször is vitatható stílusban utasította rendre a jelenlévőket. 

 

Bodó érdekes szóváltásba keveredett egy lakossal, aki őt és Talpai alpolgármestert is megszólította. „Binszki Olivér képviselő úr is higgadjon le. Higgadjon le. Meg lesz ennek is az eredménye” – vetette közbe Bodó Binszkinek, aki a képek tanulsága szerint nem igazán csinált semmit, csak jelentkezett „Bodó Imre polgármester úr […] közbeszólhatok én is?” – tette föl a kérdést a helyi lakos a folyamatosan beszélő polgármesternek. Erre kitört a nevetés a teremben. A lakos végül feltehette a kérdését, Bodó Imre csöndben maradt.

 

A vállalkozó ügyével kapcsolatosan komoly vita alakult ki a közmeghallgatáson, Bodó Imre polgármester több felszólalónak is azt ígérte, utánanéz a felmerülő kérdéseknek, és azokra írásban válaszolnak. Azt is megígérte: megnézetik az érintett telket a környezetvédelmi hatósággal, és ha kiderül, hogy a vállalkozó szennyezte a területet, akkor az kiderül majd. Egy lakos kérdésére válaszolva azt is elmondta, a környezetvédelmi hatóság bizonyára megtisztíttatja a területet majd a vállalkozóval.

 

Binszki Olivér: Bodó nem nézett utána, mit adtak el

Ezt követően Binszki Olivér képviselő elmondta, amennyire utána tudott járni az ügynek, arról lehet szó, hogy bár a vállalkozónak van engedélye hulladékgazdálkodási tevékenységre, de vélhetően sérti azt a szerződést, amit még 2003-ban kötött az önkormányzattal, abban ugyanis az áll: „Bérlő kijelenti, hogy a területen ipari tevékenységet nem végez (!), azt kizárólag sport, szabadidős, illetve ezekkel szorosan összefüggő tevékenységek folytatására használja, illetve hasznosítja”. 

 

Binszki felhívta Bodó Imre figyelmét arra, hogy november 30-án éppen azt kérte a testületi ülésen, hogy ne adják el a területet, mert azzal gondok vannak.

 

„Az a probléma, hogy el lett adva ez a terület, és most, amikor már el van adva, visszavonjuk a szavunkat, újra megnézetjük, de úgy, hogy jogilag azt már nem lehet megnézetni újra, csak a Buknicz urat lehetne rávenni valahogy, hogy ne írja alá a szerződést, és most kezdjük el megnézni a műszaki engedélyeket. Ezzel van a probléma, hogy ön nem néz ezeknek utána, nem gondolta át, amit az ülésen mondott”

 

– kritizálta Bodó Imre polgármestert Binszki, aki maga is látta a területet, és úgy tudja, hogy Bodó is járt ott, a polgármester mégsem kérte ki a műszaki engedélyeket, és válaszolni sem tud a feltett kérdések zömére.

 

A következő felszólaló egy 1 forintért bérbe adott területről kérdezte a polgármestert, majd megjegyezte: Bodó Imre egyes emberekkel cinikusan beszél, ezt 2024-ig gyakorolhatja, de utána nem lesz rá lehetősége. A teremben többen tapsoltak. Bodó Imre cinikusan megjegyezte: „Köszönöm szépen a hozzászólását, nagy tapsot kérek az úrnak! Így van, nagy tapsot!”

 

Közmunkaprogram

Bodó Imre zárásként elmondta: milliárdos kárt okozott a település előző vezetése, az összes ügy a Központi Nyomozó Főügyészségnél van, mert bűnszervezet látszódik kirajzolódni az elkövetésnél. Egy ügy maradt csak a Csongrád-Csanád megyei ügyészségnél, ez a közmunkaprogram ügye, amiben 400 ember érintett. Van, aki néhány ezer mások több tízezer forintokat kaptak, és ebből kellett vissza adniuk az elkövetőknek. De előfordult az is, hogy külföldön élők nevére, aláhamisított aláírással vettek föl pénzeket helyettük.

 

A polgármester elmondta: január 1-jén teljes körű könyvvizsgálói átvilágítás lesz a közmunkaprogram ügyében, így minden kiderül majd.