Engedhet Orbánnak az EU, magyarul terjesztették a legtöbben a győzelem napi orosz propagandát, Klicsko szerint népirtás folyik Ukrajnában

Az orosz–ukrán háború legfontosabb hírei 2022. május 26-án koradélután.
Kékes Viktória

2022. május 26. 13:16

Engedhet Orbánnak az EU, magyarul terjesztették a legtöbben a győzelem napi orosz propagandát, Klicsko szerint népirtás folyik Ukrajnában

Mintegy 8000 ukrán hadifoglyot tartanak fogva az oroszok által támogatott donyecki és luhanszki szakadár államokban

Legalábbis ezt állítja a luhanszki szakadár terület egyik tisztségviselője. Rodion Mirosnyik szerint naponta több százzal nő a számuk:

 

„Sok a fogoly. Természetesen többen vannak a Donyecki Népköztársaság területén, de nekünk is van elég, és most az összlétszám valahol a nyolcezer körül mozog”.

 

Az orosz erők több mint negyven várost támadtak meg a kelet-donbászi és luhanszki régiókban, miközben folytatják a Donyeck és Luhanszk teljes ellenőrzése érdekében tett erőfeszítéseiket.

 

Putyin rendeletben könnyítette meg, hogy a megszállt ukrán területek lakossága könnyebben vehesse fel az orosz állampolgárságot

Az orosz elnök szerdán írta alá azt a rendeletet, amely alapján a megszállt Herszon és Zaporizzsja régiók lakossága könnyebben veheti fel az orosz állampolgárságot. 

 

Az egyik kormányzati portálon közzétett információk szerint főként a donyecki és luhanszki szakadár köztársaságok lakosait célozza az intézkedés, az ő számukra egyszerűsítik le a bürokráciát.

 

Az oroszok már az invázió előtt több százezer orosz útlevelet osztott ki a két szakadár régió lakosai között, ezzel is megteremtve egy szélesebb körű konfliktus lehetőségét.

 

Politico: engedhet az Unió Orbánnak, csak legyen olajembargó

A Hvg szemlézte a Politico hírlevelét, amelyben azt írják: uniós tisztségviselők és diplomaták szerint nincs kizárva, hogy Magyarország még az uniós állam- és kormányfők hétfőn kezdődő csúcstalálkozója előtt csatlakozzon az Oroszország elleni hatodik szankciócsomaghoz. ​​

 

Egy diplomata arról beszélt a lapnak, hogy az olajembargót ketté lehetne osztani és külön kezelni a tengeri és csővezetékes szállítást. (Korábban Szijjártó Péter aztmondta, „csak akkor reális az olajembargó bevezetése, ha az csak a tengeri szállítási útvonalakra vonatkozik, és ez alól a csővezetékes szállítás teljes mértékben kivételt kap”.)

 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán arról beszélt, optimista a hétfői üléssel kapcsolatban, lezárulhatnak az olajembargóval kapcsolatos viták.

 

Lakmusz: magyarul terjesztették legtöbben az orosz propagandát

Mint minden évben, Oroszországban idén is május 9-én tartották a győzelem napját, ahol természetesen felszólalt Vlagyimir Putyin is. Az orosz elnök arról beszélt, hogy Oroszország előzetes csapást mért Ukrajnára, a különleges hadművelet pedig helyes és elkerülhetetlen döntés volt.

 

A május 9-i győzelem napi rendezvénnyel kapcsolatban világszerte terjedtek oroszbarát bejegyzések, beszámolók és tudósítások a közösségi médiában. A Disinformation Situation Centre nevű együttműködés kutatói ezeket elemezték, egész pontosan a Facebookon leggyakrabban megosztott, a győzelem napjával kapcsolatos bejegyzéseket vizsgálták tizenegy nyelven (angolul, németül, franciául, olaszul, spanyolul, magyarul, hollandul, lengyelül, szlovákul, csehül és oroszul).

 

A kutatás – amelyet a Lakmusz ismertetett – szerint a magyar közösségi médiában terjedő beszámolók kiemelkedtek a nemzetközi mezőnyből:

  • a legnépszerűbb oroszbarát posztot magyar nyelven tették közzé, mégpedig az Orosz Hírek oldalán,
  • és a magyar nyelven megosztott posztok voltak a leginkább Kreml-pártiak.

 

Magyarországon élő belarusz és orosz állampolgárok számláit mondta fel az Erste

Az Erste Bank annak ellenére mondta fel több orosz és belarusz állampolgár bankszámla-szerződését, hogy Magyarországon tartózkodási engedéllyel élnek, így a jogszabályok szerint nem kellene a szankciót előíró uniós rendelet hatálya alá esniük – írja a Telex.

 

Az Erste elismerte, hogy zavar támadt, de mint írták: visszavonják az indokolatlan felmondásokat. A háromszáz ügyfél közül húsznál történhetett tévedés, a panaszos esetek harmadában már javították a hibát.

 

David Malpass: Ukrajna inváziója globális recesszióhoz vezethet

A Világbank elnöke szerint sok európai ország még mindig túlságosan függ Oroszországtól az olaj és a gáz tekintetében. Szerinte a gázszállítás csökkentésére irányuló orosz lépések jelentős lassulást okozhatnak a régióban. Hozzátette, hogy a magasabb energiaárak már most Németországra, a világ egyik legnagyobb gazdaságára nehezednek.

 

Malpass arra figyelmeztet: Oroszország Ukrajna elleni inváziója globális recesszióhoz vezethet – az élelmiszer, az energia és a műtrágya árának megugrásával.

 

Olaf Scholz: Putyin nem diktálhatja a béke feltételeit

A Guardian tudósítója idézi a német kancellár Világgazdasági Fórumon elhangzott beszédét. Scholtz eszerint azt mondta:

 

„Nem engedhetjük meg, hogy Putyin megnyerje ezt a háborút, és hiszek abban, hogy nem fogja megnyerni”.

 

A német kancellár szerint az ukrán erőknek és a nemzetközi közösség támogatásának köszönhetően kevésbé tűnik valószínűnek, hogy Oroszország elfoglalja egész Ukrajnát, mint a háború kezdetén.

A német kancellár és a kijevi polgármester Davosban (fotó: Twitter)

Scholz arra figyelmeztetett, Putyin csak akkor lesz hajlandó komolyan tárgyalni a békéről, ha ráébred, hogy nem tudja megtörni Ukrajna védelmét. Amikor ez bekövetkezik, nem szabad engedni, hogy Putyin diktálja a béke feltételeit.

 

Klicsko: Ez nem különleges hadművelet, hanem népirtás

Kijev polgármestere a davosi Világgazdasági Fórumon szólalt fel: 

 

„Nyilvánvaló, hogy nem különleges hadműveletről van szó, ahogy Oroszország állítja, hanem háborúról van szó, amely az egyik legnagyobb a második világháború óta” – fogalmazott.

 

Klicsko szerint több ezer ember halt meg, köztük sok gyerek is, a Kelet-Ukrajnában dúló hatalmas csatában. „Nem titok, hogy Oroszország prioritása az egész ország elfoglalása, és továbbra is Ukrajna fővárosa, az ország szíve a fő célpontjuk” – mondta az egykori nehézsúlyú bajnok.

 

„Az egész világ látta a bizonyítékokat olyan városokból, mint például Bucsa. Mindenki érti, hogy ez nem egy különleges művelet ... ez az ukrán nép kiirtása”.