Energiaválsággal küzd a Szegedi Nemzeti Színház is: bizonytalan évad jön, máris borulnak a tervek

A pandémiás lezárásoknál is nehezebb időszak köszönhet a szegedi színházra az idei évadban: a kirobbanó energiaárak miatt válságtervet készítettek, ami szerint szükségessé válhat évad közben, hogy hétfőnként bezárják a színházat és a Reök-palotát, a jegyiroda pedig csak keddtől péntekig üzemeljen és az épületeknek sem minden pontját fűtenék fel. Néhány bemutató el is maradhat.
Rafai Gábor

2022. szeptember 06. 16:36

Energiaválsággal
küzd a Szegedi Nemzeti Színház is: bizonytalan évad jön, máris borulnak a tervek

Évadnyitó társulati ülést tartottak kedden délelőtt a Szegedi Nemzeti Színházban. Barnák László főigazgató elsőként arról beszélt, hogy ez volt az első teljes év, amikor a Szegedi Nemzeti Színház kötelékében működött a Szabadtéri Játékok, ami komoly terheket rótt a munkatársakra, a legtöbben alig tudtak pihenni a nyáron.

 

–  Minden tekintetben sikeres évet zárhatott a Szabadtéri: a nézőszám meghaladta a tervezettet, csaknem 65 ezren voltak kíváncsiak az előadásokra és koncertekre. A közönség kétharmada az ország egyéb vidékeiről érkezett az előadásokra, 81 százalékuk kimondottan a fesztivál miatt jött Szegedre, és átlagosan két éjszakát töltöttek a városban. Emellett a közönség 27 százaléka idén először nézte meg a Szabadtéri Játékok egyik programját, ez több mint 16 ezer új nézőt jelent. A legnépszerűbb produkciók idén is a musicalek voltak. De az újonnan meghirdetett koncertsorozat programjai is kivétel nélkül telt házzal futottak – mondta el a főigazgató.

 

 

Kovács Tamás alpolgármester a fenntartó önkormányzat nevében is köszönetet mondott az itt dolgozóknak az átlagon felüli teljesítményért, amit a szabadtéri játékok idején nyújtottak. 

 

– Szeged színháza ma már országosan is elismert, egy unikum a hazai színházi életben, mert itt biztosítva van a művészi szabadság és függetlenség, a fenntartó pedig biztosítja a szükséges támogatást, de nem szól bele a művészi munkába. 

 

Az alpolgármester beszélt arról is, az elszabadult energiaárak mellett mi vár az önkormányzati fenntartású intézményekre. 

 

Most mindegyiket áttekintik energetikai szempontból, és oda igyekszenek forrást átcsoportosítani, ahol arra a legnagyobb szükség van. Város a végsőkig kitart kulturális intézményeinek működtetése mellett – mondta végül Kovács Tamás.

 

Barnák László főigazgató évadnyitójának is az energiaválság volt a fő témája. Elmondta, tervet dolgoztak ki, ami akkor lép életbe, ha az intézmény már nem tudja kigazdálkodni a rendes működéshez szükséges, drasztikusan megnövekedett kiadásokat. 

 

A terv szerint ilyen takarékossági intézkedés lehet, hogy hétfőnként nem tartanak előadásokat, nem nyit ki a színház és Reök-palota sem. Mindenhol csökkentik a fűtés hőmérsékletét, ahol lehet, el is zárják a radiátorokat, a jegyiroda pedig csak keddtől péntekig üzemeljen. Néhány bemutató is elmarad. Így nem mutatják be többek között a Reök-palotába tervezett Peter Handke színművet, a Zdeněk Adamec című kortárs darabot.

 

Az operatagozat vezetője, Dinyés Dániel zenei vezető arról beszélt, hogy lassan teljesen megszűnik, elsorvad a vidéki operajátszás, mára Szeged maradt ennek a műfajnak a vidéki fellegvára, mert itt még van önálló tagozata. Nekik is változik a műsoruk: elmaradnak a Don Giovanni és a Pomádé király új ruhája című előadások, a Falstaff helyett pedig egy másik Verdi-darabot, a Kalózokat állítják majd színpadra. Így összesen négy bemutató, két opera, egy musical és egy operett vár idén a tagozat művészeire.

 

Kállai Ákos a kooperáló színházpedagógiai programról elmondta, az idén új színjátszó csoportokat indítanak diákoknak, illetve önismereti műhelyt felnőtteknek. Folytatódnak a közösségépítő és előadás-feldolgozó foglalkozások, illetve a korábbi három mellé készül egy új tantermi előadás is.

 

Új társulati tagokat is bemutattak az évadnyitón. A Szegedi Kortárs Baletthez hét új táncos érkezik. A prózai tagozatból szeptembertől elszerződött Medveczky Balázs, Rétfalvi Tamás és Szaszák Zsolt, Ács Petra és Rédei Roland viszont új tagok lettek. Az operatagozatból pedig Cseh Antal ment el.

 

– Ha pulóverben kell próbálnunk, akkor is színházat fogunk csinálni – jelentette ki végül a főigazgató, Barnák László.