Energiaügyi miniszter lesz a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány egyik kuratóriumi tagja, Lantos Csaba (frissítve)

Rendkívüli sajtótájékoztatón mondta el a sajtónak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta Palkovics László technológiai és ipari miniszter lemondását.
Cservenák Zoltán

2022. november 14. 13:21

Energiaügyi miniszter lesz a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány egyik kuratóriumi tagja, Lantos Csaba (frissítve)

Megszűnik a Technológiai és Ipari Minisztérium, miután távozik Palkovics László a tárca éléről. A minisztérium feladatait a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, élén Nagy Mártonnal, a Fejlesztési és Beruházási Minisztérium, Lázár János vezetésével és a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztérium veszi át.

 

A megalakuló Energiaügyi Minisztérium vezetője Lantos Csaba, a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumi tagja lesz.

 

Arról korábban írtunk, hogy Palkovics László vélhetően azért távozik a kormányból, mert az önálló energiaügyi minisztérium létrehozásával ezt a feladatot az ő tárcájától veszi el Orbán Viktor. Beszédes az is, hogy az új minisztérium alakulásával megszűnik a Technológiai és Ipari Minisztérium, ami az átalakítással szinte kiüresedne.

 

Névjegy

 

Lantos Csaba 1962-ben Hódmezővásárhelyen született, tehát ilyen kötődése is van a környékünkhöz. Korábban dolgozott a Budapest Banknál, 1989-tól tizenegy éven át, 2000-ig a Creditanstalt Értékpapír Rt. különböző vezetői posztjait töltötte be. Innen igazolt az OTP-hez, ahol 2000 és 2007 között vezérigazgató-helyettesként dolgozott, szűkebben a lakossági üzletággal foglalkozott. Közös megegyezéssel távozott a legnagyobb hazai banktól, majd létrehozta saját cégét, a Lantos Vagyonkezelő Zrt., aminek egyben vezérigazgatója is. Tagja és kuratóriumi elnöke is volt a 2003-ban alakult, a Fidesszel szimpatizáló közgazdászokat tömörítő Széll Kálmán Alapítványnak. 2016-ban kezdett dolgozni a Szegedi Tudományegyetem konzisztóriumában. Az akkor még rektorként az egyetemet irányító Szabó Gábor hívta Szegedre az elismert menedzsert. Lantos az egyetem működésének átalakításával, tavaly áprilisban bekerült az SZTE-t működtető alapítvány kuratóriumába is. Tagságát minisztersége idejére is megtarthatja. Az üzleti életben olyan, politikai nézeteivel eltérőn gondolkodó emberekkel is együtt dolgozott, mint Bajnai Gordon és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind