Energiahatékonysági beruházás a Mars téri piacon

A piacra járóknak már bizonyára feltűnt, hogy sorra tűnnek el a régi, „energiazabáló” neoncsövek a csarnokok belső részén, ledekre cserélik azokat egy hónap alatt.
Garai Szakács László

2022. október 06. 10:28

Energiahatékonysági beruházás a
Mars téri piacon

– Társaságunk elkötelezett az általa üzemeltetett piacok energiahatékony működtetésében, ezért már tavaly kicseréltük a Mars téri csarnokok külső világítását ledes lámpákra. A jelenlegi energiaválságban elvárt energiatakarékossági intézkedések, valamint a megemelkedett energiaköltségek miatt nekünk is csökkentenünk kell a rezsiköltségeinket a működőképességünk megőrzése érdekében – mondta Rácz Attila, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Most zajlik a beruházás második üteme, ennek köszönhetően a beltéri világítás használatakor is számottevő fogyasztáscsökkentés érhető el. A használatban lévő több mint tízéves, korszerűtlen világítótesteket energiatakarékos ledes fényforrásra cserélik. A munkálatok már el is kezdődtek, és előreláthatólag négy hétig tartanak majd. A nagycsarnokban

  • a középső, 250 W teljesítményű tizennyolc mennyezeti lámpát 135 wattos,
  • az oldalsó százharminckettő 58 wattos neoncsövet 22 wattos energiatakarékos ledek váltják.

 

Az Anna és az Irén csarnokban a 250 wattos középső fényforrások helyére 135 wattos egységek kerülnek. A legforgalmasabb 1-es és 2-es sátorban az 58 wattos neonok helyére 22 wattos led-lámpákat szereltetnek fel, így az állandó használatban lévő lámpatestek mindegyike már korszerű, energiatakarékos ledes lesz a piacon.

 

– A teljes beruházás összesen közel 5 millió forintba kerül, de a megnövekedett energiaköltségek mellett a beruházásra fordított összeg hamar megtérül – mondta Rácz Attila.