Emmanuel Macron arról győzködi a nagy ipari vállalatokat, maradjanak Európában

A francia államfő vacsorára hívta hivatalába az európai nagyvállalatok vezetőit hétfő este, hogy meggyőzze őket: maradjanak Európában, és főleg Franciaországban – közölte az elnöki hivatal, ami az energiaválság és az unió karbonsemlegességi törekvései következményeként a gyártóhelyek Európán kívülre telepítésétől tart.
Cservenák Zoltán

2022. november 22. 00:28

Emmanuel Macron arról győzködi a nagy ipari vállalatokat, maradjanak Európában

Az Elysée-palota tájékoztatása szerint a köztársasági elnök a kontinens mintegy hatvan vállalatát tömörítő Európai Ipari Kerekasztal képviselőit fogadja, köztük az Engie, az Orange, az Ericsson, az Unilever, az AstraZeneca, a Volvo, a BMW, az Air Liquide és a Solvay vezetőit.

 

A francia kormány az ország zöld újraiparosítását egyik fő feladatának tekinti, és attól tart, hogy az energiaárak emelkedése miatt egyes nagyvállalatok Európán kívül fogják a jövőbeni befektetéseiket megvalósítani.

 

A francia vezetés a Joe Biden amerikai elnök által meghirdetett klímavédelmi csomag miatt is aggodalmát fejezte ki, aminek keretében az Egyesült Államok jelentős beruházásokat biztosít a megújuló energiával foglalkozó cégeknek. Franciaország álláspontja szerint piaci torzulásokhoz vezet az, hogy az Egyesült Államok a jövőben csak az Észak-Amerikában gyártott elektromos járművek vásárlásához kíván támogatást nyújtani.

 

„A köztársasági elnök minden erejét mozgósítja az újraiparosítási dinamika megtartásához hazánkban” 

 

– hangoztatta az francia elnöki hivatal. Emmanuel Macron ennek érdekében már november elején jelezte az üvegházhatású gázokat legnagyobb mértékben kibocsátó nagyvállalatoknak, hogy a francia állam megduplázza az állami támogatást a fosszilis energiahordozók fokozatos elhagyására az iparban, amennyiben ők megduplázzák erőfeszítéseiket az energetikai átállásuk érdekében, mint korábban – számolt be az AFP alapján Le Figaro.