Emléktábla hirdeti Szőregen, hol lakott Péter László, Szeged krónikása

Emléktáblát avattak kedden délután a magyar kultúra napja alkalmából Péter László 2019-ben elhunyt irodalomtudós és helytörténész, Szeged díszpolgára egykori házának falán Szőregen, a Szerb utca 60. szám alatt.
Rafai Gábor

2023. január 24. 16:24

Emléktábla hirdeti Szőregen, hol
lakott Péter László, Szeged krónikása

A településrészi önkormányzat nevében Avramov András avatta fel a Szerb utcai házra kihelyezett emléktáblát:

 

– Péter László irodalom- és várostörténész, nyelvész, folklorista, nyugalmazott egyetemi tanár. Nekünk, szőregieknek pedig Laci bácsi. A napokban töltötte volna be a 97. évét. Bár Jánoshalmán született, a kisiskolás korát már Szőregen töltötte. Szegedinek, még inkább szőreginek vallotta magát. Megszámlálhatatlan kötet, tanulmány, értekezés, gyűjtemény köthető a nevéhez. Fáradhatatlanul kutatta városunk és településrészünk történetét. Egészen haláláig gyűjtötte, rendszerezte és dolgozta fel városunk emlékeit, múltját. Szőreg krónikásaként közösségünknek adta át ismereteit, tudását, hogy jó alapunk legyen a jövő építéséhez. Életében számos elismerésben részesült, többek között a Szeged díszpolgára címet is magáénak tudhatta. Kedves Laci bácsi! A mai naptól – egykori házad falán – emléktáblával tiszteleg előtted az ezeréves Szőreg. Emlékedet megőrizzük – mondta Avramov András, majd a ház tulajdonosával, Blidárné László Erzsébettel közösen leleplezték az emléktáblát, amelyen a következő szöveg olvasható:

 

 

„Mikor hazaértem, megemeltem

a kapu előtt a kalapom.

Ezt is megengedte az isten:

ezt a falut, ezt az utcát,

ezt a házat láthatom, épen,

ahogy álmaiban és vágyaimban.

Itthon vagyok…”

 

Ebben a házban élt

és alkotott

1979 – 2019 között

DR. PÉTER LÁSZLÓ

irodalomtörténész,

várostörténész,

Szeged díszpolgára

 

Szeged Megyei Jogú Város 

önkormányzata

2023

 

Az emléktábla leleplezését követően Szikszai Zsuzsanna, a makói József Attila Múzeum igazgatója is megkoszorúzta azt, mint mondta, nagyon sok baráti szál kötötte a városhoz Péter Lászlót, akit a makóiak sem felejtenek el. 

Címlapon

mutasd mind