Emlékmenet indult Szegedről Mórahalomra a doni katasztrófa áldozatainak tiszteletére

Koszorúzással és emlékmenettel tisztelegtek a doni áttörés áldozatainak emléke előtt hivatásos, szerződéses és tartalékos katonák, valamint honvéd kadétok és civilek szombaton délelőtt. A több mint húsz kilométeres emlékmenet a reggeli koszorúzást követően a Belvárosi temetőből indult: a menetszázad gyalog, menetoszlopban teszi meg a több mint húsz kilométeres utat Domaszéken át Mórahalomig, ahová a tervek szerint késő délután érkeznek majd meg.
Rafai Gábor

2023. január 14. 09:20

Emlékmenet indult
Szegedről Mórahalomra a doni katasztrófa áldozatainak tiszteletére

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1943. január 12-én törték át a szovjet alakulatok a magyar arcvonalat a Don-kanyarban. Az urivi hídfőből indult támadás rendkívül szűk területre koncentrálódott, éppen a soproni 4. gyalogezred arcvonalát érte. 

 

A szélsőséges hideg, az éhség és a felerősödő halálfélelem a végkimerülés határára sodorta a magyar katonákat, akik mindezek ellenére kezdetben mindent elkövettek, hogy elhárítsák a katasztrófát. 

 

A mostoha körülmények azonban nem támogatták őket: a mintegy kétszázezres 2. magyar királyi hadsereg napok alatt szinte teljesen megsemmisült. Szomorú és egyedülálló tragédia talán az egész világon, amelynek borzalmairól a túlélőknek évtizedekig hallgatniuk kellett. 

 

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete és a 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj szombaton koszorúzást és emlékmenetet szervezett a doni áttörés 80. évfordulója alkalmából:

 

 

– A doni katasztrófát egy napon említhetjük a mohácsi vésszel, ennek a nemzetnek egy máig feldolgozhatatlan tragédiája. Egyetlen olyan magyar család sincs, amelyet valamilyen módon ne érintene a nyolcvan évvel ezelőtt történt tragédia – mondta Kocsis István, nyugállományú rendőr alezredes, a MATASZ Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezet ifjúsági- és hagyományőrző referense emlékbeszédében a Belvárosi temetőben, a hősök emlékművénél.

 

Ezt követően Dudás Ferenc százados, református lelkész imával emlékezett meg a doni áldozatokról, majd Nagy László őrnagy, a 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj törzsfőnöke és Kocsis István közösen helyezték el a megemlékezés koszorúját az emlékmű talapzatára.

 

A temetői megemlékezést követően a menetoszlop útnak indult Domaszékre, majd onnan Mórahalomra, ahol délután szintén megkoszorúzzák a II. világháborús emlékművet.