Emlékérmével tisztelegnek Karikó Katalin és tudóstársai előtt

Ritka alkalom, hogy egy új emlékérme bemutatásának helyszíne Szeged legyen, azon belül is az egyetem. A Magyar Nemzeti Bank és Magyar Pénzverő Zrt. a mRNS alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány előtt tisztelgett a kibocsátott emlékérmével, és vele két szegedi biológus Karikó Katalin és Pardi Norbert előtt.
Bod Péter

2022. március 11. 10:30

Emlékérmével tisztelegnek Karikó Katalin és tudóstársai előtt

Büszkeség, köszönet és remény – e három fogalom köré csoportosította köszöntőjét az ünnepi eseményen Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese, aki szólt a szegedi egyetemről induló Karikó Katalin és Pardi Norbert munkásságáról.

 

Online kapcsolták az eseményen az Egyesült Államok keleti partvidékén tartózkodó Pardi Norbertet, philadelphiai University of Pennsylvania professzorát, aki röviden beszélt annak a négy tudósnak, köztük a magáéról is, munkájáról, akiknek kutatása lehetővé tette, hogy a mRNS alapú vakcina megszülethessen és felhasználhatóvá váljon a COVID-19 elleni küzdelemben.

 

Karikó Katalin bekapcsolása azért nem volt lehetséges, mert éppen úton volt Szeged felé, ahol szombaton veszi át a Szegedért Alapítvány nagydíját.

 

 

A szegedi emlékérme kibocsátási ünnepségen azt is bejelentették, hogy Karikó Katalin és Pardi Norbert is csatlakozott ahhoz a szegedi egyetem részvételével is folyó kutatáshoz, amely azt célozza, hogy egy új mRNS alapú vakcina készülhessen egy másik betegség legyőzése érdekében Szegeden.

 

– Az MNB a különleges érme kibocsátásával egy olyan egyedülálló kutatási eredményre hívja fel a figyelmet, amely nagyban hozzájárult a Covid-19 betegséget okozó vírus elleni hatékony védekezéshez – fogalmazott Hergár Eszter, MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója az eseményen, amelyen részt vett Fendler Judit az SZTE kancellárja is.

 

Két érmét bocsátott ki Magyar Pénzverő Zrt., így a 15000 forint névértékű ezüst emlékérmet és annak 3000 forint névértékű színesfém változatát. Az előbbiből tízezer, az utóbbiból tizenötezer darabot. Az eseményen jelen volt az érmék tervezője, Szilon András iparművész. Az érmék az esemény ideje alatt helyszínen megvásárolhatóak voltak. 

Címlapon

mutasd mind