LGT-dalok Presserrel, Karácsonnyal és a Csík Zenekarral az újszegedi szabadtérin – Interjú Csík Jánossal

Az Újszegedi Szabadtéri Színpad hagyományteremtő koncertsorozatán újabb legendás előadókat hallhat a közönség augusztus 10-én, szerdán: a Csík Zenekar, Presser Gábor és Karácsony János játszik együtt LGT-feldolgozásokat. Csík Jánossal beszélgettünk.
Dombai Tünde

2022. augusztus 06. 16:00

LGT-dalok Presserrel, Karácsonnyal és a Csík Zenekarral az újszegedi szabadtérin – Interjú Csík Jánossal

– Hogyan jött létre ez az együttműködés Presser Gáborékkal?

 

– Tizenhárom éves a kapcsolat. Kölcsönös tiszteleten alapuló barátsággá vált, mert amikor megkerestük Presser Gábort, Pici bát, ő már tudott rólunk, ismerte a mi zenénket. Tudta, hogy elsősorban népzenészek vagyunk, és könnyűzenei feldolgozásokat helyezünk népzenei alapokra. Nagyon kedvesen fogadta és elfogadta a meghívásunkat, a mai napig mindig jó szívvel és örömmel jön el velünk muzsikálni. Pár évre rá kapcsolódott hozzánk Karácsony János James. Szabó Attila zenész kollégánk kereste meg őket, az ő érdeme a zenei feldolgozás. Annak a Dal a miénk című lemeznek a létrejötte szintén, amit Szegeden is bemutatunk; ő találta ki, melyik dalok legyenek.  

 

– LGT-t vagy más Presser-dalokat is játszottak együtt korábban?

 

– Nem csak LGT-t játszottunk, mert a Te majd kézen fogsz és hazavezetsz című szám is bekerült a repertoárba, amit Presser Gábor Kern Andrásnak írt. Ahogy ez a barátság egyre mélyebb lett, Pici bá is közreműködött, vagyis énekelt, zongorázott a mi általunk írt dalokban. Szerintem ő sem gondolta volna, hogy egyszer székelyföldi lassú csárdást fog játszani, de ez is bizonyíték rá, hogy szeretettel és barátsággal fogadta a közös zenélést. Az LGT Kovács Katinak írt számát, a Szólj rám, ha hangosan énekelek! címűt is játsszuk, Karácsony János énekli.  

 

– Az LGT-feldolgozások mellett Csík-dalokat is hallhatunk a szegedi koncerten?

 

– Igen. Természetesen a lemez anyaga mellett a koncert első harmadában azokat a dalokat is eljátsszuk a Csík Zenekar repertoárjából, amik elsősorban a Csíkhoz köthetők és sokan szeretnek, a folytatásban LGT lesz.

 

Picit „csíkosan” – Presser Gábor és Csík János (fotók: Lettner Kriszta)

 

– Ön korábban is hallgatott rockot a népzene mellett?

 

– Szerintem annak idején, amikor még javában dolgozott az LGT, nem sok városi fiatal volt, aki ne szerette volna az LGT-t. Én is így voltam ezzel, szerettem, ahogy a Hobo Blues Bandet is. Mellette megismertük a falusi nép kultúráját, az igazi kincsét, a népzenét és a néptáncokat, az adta az életünk sava-borsát, de nem távolodtunk el a városi létünktől sem. Úgy véltük, megismertethetjük a népzenét ezen a mai világ lüktetésének számító könnyűzenei ritmuson keresztül. Így jött, hogy alternatív rockzenekarok vagy éppen az LGT számaihoz nyúltunk. Azzal a szándékkal, hogy hallgassák meg az emberek a jó zenéket, amik ráadásul még magyar népzenék is.  

 

– Milyen érzésekkel érkezik Szegedre?

 

– Szerencsére sok kedves emlékem van zenészek, táncosok, fesztiválok kapcsán, sok barátság köt a városhoz. Számos programban működtünk közre a szabadtérin, azt hiszem, most is olyan bizalom fogad majd bennünket, ami régen is, szinte hazamegyünk. Ráadásul a lányom is Szegeden tanul, pedagógiát.