Emberrablás, igaz szerelem, szabadulási vágy – közönségtalálkozóra várták a szegedieket a Szöktetés a szerájból alkotói

Igazi mai operát állít színpadra Szegeden a szabadtérin Juronics Tamás, aki Mozart korszakos művét viszi színpadra Újszegeden olyan szereplőkkel, mint László Boldizsár, Nánási Helga és Szabó Győző.

2021. július 19. 19:44

Nem kifejezetten modern darab, talán ez is oka, hogy Magyarországon kevés alkalommal adták elő ezt a vígoperát. A közönségtalálkozón Juronics Tamás utalt rá, hogy valós történetet dolgoz fel Mozart műve, amelyet előtte többen többféle műfajban megírtak.

Keresztény fiatalokat rabol el egy muszlim előkelőség, és némi leegyszerűsítéssel szabadulásuk előkészítése és lebonyolítása a vígopera története. Muszlim és keresztény kultúra és szokásrend ütközik a történetben, amelyben hangsúlyossá válik a nőkkel való bánásmód.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Juronics Tamás az operett előképét is látja a Szöktetés a szerájból című operában, egyszerűen, mert komoly prózai színészi feladat is hárul az énekesekre. A Belmontét alakító László Boldizsár ezzel egyetértve megjegyezte, hogy valamennyi operaénekesnek két évente érdemes eljátszania egy operett szerepet is. Juronics Tamás szerint lazaságot és játékosságot kölcsönöz az operettekben megformált szerep az operaénekesnek.

Ez a fajta oldottság fontos a Szöktetés a szerájból című vígopera előadásához, amelyet bár ritkán adtak elő idehaza, Szegedre a 2019-es debreceni és a 2020-as győri bemutató után érkezik. Az érkezik abban az értelemben kettős jelentést takar, hogy a Szegedi Nemzeti Színház soron következő évadának is egyik operadarabja Mozart műve.

Jászay Tamás moderátor kérdésére Juronics Tamás elismerte, hogy mozgásban gazdag és erős a július 23-án az újszegedi színpadon bemutatásra váró vígopera. Azt is hozzátette, hogy a szabadtéri előadás miatt akusztikailag is különbözik a kőszínházi előadástól – fantasztikusan szól az opera szabadtéren is.

A terveknek megfelelően kétszer mutatják be most nyáron a vígoperát, pénteken és szombaton. Remélhetőleg az időjárás nem írja át az elképzelt menetrendet.

B. P.