Elvileg minden a hőségről szól ezen a vasárnapon is

Aztán lehet, hogy az lesz, mint szombaton: hatalmas borongások, néhol zivatarral, felhőszakadással.
Garai Szakács László

2022. július 03. 07:58

Elvileg minden a hőségről szól ezen
a vasárnapon is

Megírtam tegnap is a meteort arról, hogy egész nap, hőség, sehol egy felhő, majd elmentem a Napfény Parkba, és mire megvettem ott a lángost, addigra olyan sötét felhők jöttek Kecskés felől, hogy megvoltam róla győződve, megázok hazáig. Végül néhány halk dörgéssel arrébbmentek ezek a felhők, és nem esett eső belőlük – legalábbis arrafelé Szegeden amerre mentem, de a megye középső és északi részén, Balástya, Kistelek környékén egy kicsit leszakadt tegnap az ég. Mindezt azért jegyeztem meg, mert Gál Tamás éghajlatkutató erről is beszélt a századik Szeged Podcastban, hogy az Alföld, különösen itt, Szeged környékén hihetetlenül izgalmas terület ebből a szempontból. A klímaváltozás, a globális felmelegedés ilyenné alakítja, alakította át az időjárásunkat, ma már lassan normális lesz, hogy pillanatok alatt képződnek zivatarfelhők a semmiből a környéken, és azokból hihetetlen intenzitással, rövid idő alatt esik néha jelentős mennyiségű csapadék.

 

De miért ez a hosszú bevezető?

 

Azért, mert ma is másodfokú hőségriadó van, és elvileg semmi nem történik az időjárásban. Ebéd után elkezd egy kicsit befelhősödni az égbolt, de elvileg a gomolyfelhők csak takarják a napot. A levegő reggel huszonöt fok, innen melegszik harmincötig és megint nagyon lassan hűl csak le, éjszaka huszonhat fokban alszunk el, derűs ég alatt; három napos a hold, este tizenegy óra előtt még éppen látszik a sarlója. A szél délelőtt észak-északkeletről fújdogál, majd délutánra irányt vált északnyugatról, észak-északnyugatról fúj.

 

A levegőminőség rendben van, a pollenkoncentráció meg olyan, mint az elmúlt néhány napban bármikor: a csalánfélék szórják a legintenzívebben a magvaikat.

 

 

Lapos vagy Partfürdő, esetleg otthoni semmittevés. Mind jó program.