Elveszhet Paks II. uniós engedélye

A kormány 20 évvel meg akarja hosszabbítani Paks I. üzemidejét. Ha ez sikerül, elbukjuk az Európai Bizottság jóváhagyását.
Kékes Viktória

2023. január 18. 12:06

Elveszhet Paks II. uniós engedélye

A 444.hu vette észre Tóth Bertalan írásbeli kérdését, amelyben a szocialista képviselő arra a valóban súlyosnak tűnő ellentmondásra kérdez rá Lantos Csaba energiaügyi miniszternél, miszerint a kormány egyszerre tervezi Paks I. üzemidejének meghosszabbítását és Paks II. megépítését.

 

A portál arra emlékeztet, amikor 2014-ben megegyezett egymással a magyar és az orosz kormány arról, hogy orosz állami hitelből az orosz állami Roszatom új atomerőműveket épít Paksra, a beruházást engedélyeznie kellett az Európai Bizottságnak. Az engedélyt azzal a feltétellel adták meg, hogy Paks II. által megtermelt áram nagy részét a magyar államnak a piacon, versenyhelyzetben kell értékesítenie. 

 

Az állami támogatást részben azért fogadta el a Bizottság, mert a magyar kormány előadta, hogy Paks I. négy blokkjának üzemideje 2032 és 2037 között lejár, azokat egymás után be kell majd zárni, és új atomerőművek nélkül áram nélkül maradna Magyarország, ekkora kiesést másként nem lehet pótolni. 

 

Az osztrák kormány a döntés miatt beperelte az Európai Bizottságot, szerintük ugyanis nincs arra garancia, hogy a magyarok tényleg bezárják a 30-as években Paks I-et, és így nem áll meg az érv, miszerint áram nélkül marad Magyarország. A Bíróság azonban visszautasította az osztrákok panaszait, kiemelve, hogy

 

„a megtámadott határozat csak annyiban engedélyezi a támogatást, amennyiben az a bejelentett intézkedéssel összhangban marad”.

 

Ez azt jelenti, hogy ha a magyarok az ígéretükkel szemben tovább üzemeltetnék Paks I-et, akkor a Bizottság engedélye már nem lesz érvényes Paks II-re.

 

Csakhogy az országgyűlés december 8-án elfogadott egy határozatot, amiben tudomásul veszi, hogy a kormány vizsgálja, miként lehetne Paks I. élettartamát akár 20 évvel, egészen 2057-ig meghosszabbítani.

 

Ha ez megvalósul, akkor Magyarország elveszíti a Bizottság jóváhagyását Paks II. megépítéséhez. 

 

(Nyitóképünkön Orbán Viktor és Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA)