Elveszett illúziók – Zsadányi Nagy Csaba olvasói levele

Nekem április 3-a nemzeti gyásznap lett.
Szegedi Tükör

2022. május 08. 15:41

Elveszett illúziók – Zsadányi Nagy
Csaba olvasói levele

Csak halványan reménykedtem az ellenzéki kétharmadban, de a kis többségben nagyon bíztam. Mikor a szavazókörömből éjfélkor hazaértem, csak néztem, bámultam a híreket, annyira felkavart, hogy csak kettő felé tudtam elaludni. Reggelre sem lett jobb a hangulatom, arra gondoltam, letészem a lantot, nyugodjék. Hogy Budapest megmaradt, de az ország belesüllyedt a birkaságba, nagyon megrázott.

 

Sokáig nem akartam írni, hiszen hatalmas nevek – jobbról és balról is – magyarázták a szörnyűséget, keresték, kinyilatkoztatták a felelősök neveit. Mégis, amikor az összefogás tagjai kezdték egymást rágalmazni, eldöntöttem, mégis szólnom kell. Kezdjük az előválasztással: a lendület elszállt, a program nyögve született meg, a népszavazáshoz sem sikerült időben az aláírásokat begyűjteni. Mintha a tizenhatosnál megfordultunk volna!

 

Ki lett volna a jobb vezér? Ebben az országban olyan Gyurcsány-ellenes hangulatot teremtett a sárga többség, mintha az inflációért, a tavaszi fagyokért, az aszályért, a háborúért is ő lenne a felelős, s ez már Klára esélyeit is rontotta. MZP próféta akart lenni, de nem volt profi. Állandó javítgatásai, önmaga cáfolatai csak növelték az összefogás támadhatóságát. De megpróbálta, járta az országot, hitt a csodában. Most mégis a vesztes csata után a versengő vezérek egymást és őt okolják, ostoba módon a sajtó, a média nyilvánossága előtt! Kár volt a hetedik pártot, frakciót emlegetni, ráért volna győzelem után.

 

Csomó gólhelyzetet, lepattanót kihagytak: a tanárok sztrájkját, a nyugdíjasok elszegényedését, a cigányság mozgósítását (három listás hely nem rázza fel őket), a CEU-t, az LMBTQ-ellenességet. Itt bőven meglehetett volna a hiányzó nyolcszázezer szavazat! De vidéken nincs alapszervezet, a torz médiát csak személyesen lehetett volna legyőzni. Sajnálom a sok erőfeszítést, a kibukott képviselőjelölteket, gyakran szoros versenyben veszítettek!

 

Mi lesz most? A rezsicsökkentés lazítása, benzináremelés, ismét vészhelyzeti rendeleti kormányzás. Jöhet a nyugdíjak megadóztatása, alattomos helyi adók felbukkanása. Talán a háborúból kimaradunk, de emberségünket már elvesztettük, a V4-ből csak veszett fejsze nyele maradt. Csak nálunk nincsenek orosz kémek, senkit sem kellett kiutasítani, az itt levő bankárok, ügynökök jobban barátaink, mint az ukránok. Belekényszerültünk a jogállamiság zsákutcájába, nagyszájú visszautasításunk okán most koldustarisznyával állunk Brüsszel kapujában, mert elfogyott a lopnivaló! Judit miniszter asszony fog hegedűvel bazseválni némi aprópénzért?

 

Lesz Szegeden harmadik híd? Már három Orbán-kormány megígérte, mint ahogy most is. Nem kell félni: azt a hordót még nem készítik mestereink, amit átgurítanának az avatáskor. Állítólag nincs elég Kádár!

 

Zsadányi Nagy Csaba

Címlapon

mutasd mind