Előzetes figyelmeztetés nélkül bontotta fel a Honvédkórház a világhírű idegsebész szerződését

Interjút közölt a Válasz Online Hudák Istvánnal, akinek nevéhez egy világszerte elismert műtéti technika és a bangladesi sziámi ikerpár sikeres elválasztása fűződik. A nemrégiben Cornelius-díjjal és a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatával kitüntetett világhírű sebész nagy valószínűséggel külföldön folytatja a munkát. Nem éli meg tragédiaként elbocsátását, neki teljesen mindegy, hogy magyar vagy német, holland, dán beteget operál.
Kékes Viktória

2022. június 08. 13:10

Előzetes figyelmeztetés nélkül bontotta fel a Honvédkórház a világhírű idegsebész szerződését

Óriási a szakemberhiány az egészségügyben, legutóbb Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója beszélt arról, hogy nem tudja hogyan lehet megállítani az orvosok elvándorlását. Éppen ezért érthetetlen miért mondott fel a budapesti Honvédkórház Hudák Istvánnak.

 

 

A világhírű idegsebész a Válasz Online-nak adott interjúban arról beszélt, hogy ráadásul nem is figyelmeztették előre:

 

„Próbáltam keresni az okát, miért küldtek el minden figyelmeztetés nélkül. Egyszer csak kaptam egy levelet, hogy megszüntetik a szerződésemet”. 

 

Hudák szerint egyetlen ok állhat a felmondás mögött: másik orvosnak kellett a hely. 

 

A világhírű idegsebész nem éli meg tragédiaként elbocsátását, ami nem is csoda: folyamatosan hívják külföldre műteni, hiszen nevéhez – többek között – egy forradalmi műtéti eljárás is kapcsolódik, aminek elsajátításához hosszú évek gyakorlata szükséges. Ráadásul itthon hetente csak egyszer engedték operálni, márpedig szerinte „ebben a szakmában a hét minden napján dolgozni kell”.

 

Az interjúból az is kiderül, hogy Magyarországon van egy 400 millió forintba kerülő, érfestéses eljáráson alapuló készülék, amivel belelátnak műtét közben a beteg fejébe, de ez a műszer évek óta raktárban van, nem működik, mert nem találják a helyét. Pedig három év alatt 1200 beteget lehetne megoperálni vele.

 

Hudák nagy valószínűséggel külföldön folytatja a munkát:

 

„Megmondom őszintén, elveszítettem a kedvem. Öt évig dolgoztunk együtt a Honvédkórházban, és még csak nem is személyesen, hanem egy postán feladott levélben küldtek el. Nem akarok harcolni a ködben. Rengeteg küzdelem áll mögöttünk, mert a módszerünkkel gyerekeket, néhány napos csecsemőket is meg lehet operálni, de a Honvédkórházban nem engedélyezik, hogy gyerekeket műthessünk. Majd egy fantasztikus fővárosi gyerekkórházban operáltunk, és azt is letiltották. Nagyapa vagyok magam is, most várjuk a hetedik unokánkat, a szívem szakad meg, amikor olvasom a családok leveleit, és nem tudok segíteni. Nagy szakmai kihívás volt a bangladesi misszió, de azért eszembe jutott közben, hogy talán először itthon kellene rendet rakni. Nagyon szeretnék segíteni, de a bürokráciát nem lehet áttörni”.