Először rendezett jótékonysági árverést a Szegedért Alapítvány: a licitálást még tanulnunk kell!

Szombat este adták át a Szegedért Alapítvány idei díjazottjainak az elismeréseket a Szegedi Nemzeti Színházban. A díjátadó gálát követően első alkalommal rendeztek jótékonysági árverést az alapítvány javára. A nagyjából egy órás nyilvános árverés végére több mint másfél millió forint gyűlt össze.

2021. október 10. 12:22

Először rendezett jótékonysági árverést a Szegedért Alapítvány: a licitálást még tanulnunk kell!

Kortárs magyar képzőművészek alkotásai kerültek kalapács alá a Szegedi Kortárs Balett Bartók-estje után a nagyszínház nézőterén, ahol az ünnepi műsort követően negyven–ötven érdeklődő várta izgalommal, hogyan is zajlik egy árverés.

Aranyi Sándor festőművész és Nátyi Róbert művészettörténész szervezőmunkájának köszönhetően 43 alkotó 68 képzőművészeti alkotása kereste új tulajdonosát.

Az alkotók többsége egy-egy műtárgyat adott be, de Fritz Mihály szegedi szobrászművész összesen tíz plakettel és két kisplasztikával járult hozzá az árveréshez. A felhívásra nemcsak szegedi alkotók mozdultak meg, hanem az ország több pontjáról is ajánlottak fel művészek festményeket, kollázsokat, textilképeket, kisplasztikákat. De gyűjtők, mecénások is adtak be neves alkotóktól munkákat.

Az aukciót vezető Nátyi Róbert először ismertette, hogyan zajlik az árverés: a kikiáltási ár nagyságától függően kettő-, öt- és tízezer forintos lépésekben lehetett ráígérni egymásra.

A klasszikus tárcsa helyett most számozott lapokat kellett emelgetni annak, aki meg szeretett volna szerezni egy-egy műtárgyat. A 001-es lap az árverést vezető Nátyi Róbert kezében maradt, aki megbízásból maga is licitált másoknak.

Nehezen indult az árverést. Az első tétel a jó nevű szegedi alkotó, Sejben Lajos Ablak a természetre című festménye volt, amire nem akadt érdeklődő.

Azután gyorsan bemelegedtek a licitálók, a második tétel, Sertényi H. Zsigmond alkotása – igaz a 120 ezer forintos kikiáltási áron –, de gyorsan elment.

A licitre kínált alkotások döntő többsége kikiáltási áron kelt el. Igazi csata csak Fritz Mihály két bronzérménél alakult ki, ahol az aukciót vezető Nátyi Róbert megbízásból emelte többször is a tétet.

Az aukció legdrágábban kikiáltott műalkotása Malgot István Páros magány című körtefaszobra volt, ami becsértéken, 300 ezer forintért került kalapács alá, de végül érdeklődés hiányában nem kelt el.

A legdrágábban eladott tétel Popovics Lőrinc Szegedi idol című márvány-üveg szobra lett, amit 180 ezer forintért vihetett haza új tulajdonosa.

Nem akadt érdeklődő viszont Lóránt János Demeter Munkácsy-díjas festőművész két alkotására sem, pedig a 120 és 140 ezer forintonként kikiáltott festmények a szabadpiacon ennyiért ajándéknak számítanak.

Nem alakult ki ádáz versengés az 1991-ben elhunyt Fontos Sándor Téli táj című alkotásért sem, ami végül egy kis bíztatás után kikiáltási áron, 34 ezer forintént kelt el, ami leginkább ajándéknak mondható, annyira jó vételnek számít.

Téli táj

A licit végén Nátyi Róbert a szabályok szerint lehetőséget biztosított arra, hogy aki időközben meggondolta magát, visszakérhette bármelyik tételt. Kettőt – Serényi H. Zsigmond és Fritz Mihály egy-egy alkotását kérték végül vissza. Ezeket ekkor már kikiáltási áron, licit nélkül vihették haza új tulajdonosaik, az utóbbit éppen Juronics Tamás, a Bartók-est balett bemutatójának koreográfusa.

A mérsékeltnek mondható érdeklődés mellett végül 1 millió 585 ezer forint jött össze az alapítvány javára. Az aukción részt vevő kortárs képzőművészeti alkotások becsült összértéke 12 millió 735 ezer forint volt, azaz egy galériában ennyiért találhattak volna gazdára.

Szombat este azonban töredék áron, 3 millió 613 ezer forintért kiáltották ki a hatvannyolc műtárgyat, remélve, hogy a jó vétel reményében sokan fognak egymásra ígérni.

A mérsékelt siker azt mutatta, ezt is tanulnunk kell még. Nátyi Róbert reményei szerint viszont az első aukcióval sikerült hagyományt teremteni Szegeden a kortárs képzőművészeti alkotások árverésének.

Rafai Gábor

(Fotók: Seffer Zsuzsanna)

Tovább olvasom