Először lapátolnak Halifaxért a kajak-kenusok a Maty-éren

Péntektől vasárnapig Szegeden rendezik az idei első világbajnoki válogatóversenyt. A Tokióban olimpiai aranyérmes női kajakosokat leszámítva a gyorsasági szakág legjobbjai mind vízre szállnak.
Garai Szakács László

2022. május 26. 11:38

Először lapátolnak Halifaxért a
kajak-kenusok a Maty-éren

A hatszoros olimpiai aranyérmes Kozák Danutát néhány hete megműtötték, Bodonyi Dóra anyai örömök elé néz, így ők teljes egészében kihagyják az idei szezont, Csipes Tamara és Kárász Anna pedig edzésben van ugyan, de mindketten arról egyeztettek Hüttner Csaba szövetségi kapitánnyal, hogy a mostani válogatón még nem indulnak.

 

Ami az olimpiai számokat illeti, pénteken a női kajak egyesek ötszáz méteres előfutamaival indul, a nagy nevek távollétében is három felnőtt világbajnokkal, Gazsó Alida Dórával, Medveczky Erikával és Kőhalmi Emesével, de ott lesz a mezőnyben Pupp Noémi, illetve a szám tavalyi ifjúsági vb-aranyérmese, Fojt Sára is.

 

Medveczky és Fojt együtt indul majd K-2 500 méteren. Mellettük érdemes lesz figyelni a Biben Karina–Bakó Olga párosra – ők a legutóbbi két U23-as világbajnokságon a szám aranyérmesei –, valamint a Kiss Blanka–Lucz Anna és a Kőhalmi Emese–Rendessy Eszter egységekre is.

 

Férfi kajakban a négyes szempontjából fontos K-1 500 méteren óriási lesz a mezőny, összesen 55 név szerepel a rajtlistán. K-2-ben a múlt heti, račicei világkupán már bemutatkozott a Tótka Sándor–Nádas Bence, valamint az Opavszky Márk–Fodor Bence duó, mellettük a Kuli István–Csizmadia Kolos és a Béke Kornél–Varga Ádám kettős is az esélyesek között lehet.

 

A K-1 1000 méteren olimpiai ezüstérmes Varga a múlt heti maratoni országos bajnokságon már megmutatta, hogy biztató a formája, a tokiói bajnok Kopasz Bálint azonban idén most száll vízre először versenykörülmények között. A királyszám olimpiai arany- és ezüstérmese mellett ott lesz a mezőnyben a szintén olimpikon Béke, a háromszoros ifjúsági Európa-bajnok Kurucz Levente, ahogy az elnyűhetetlen, 44 éves, háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán is.

 

Kenuban a nőknél 200 máter egyesben Balla Virág és Takács Kincső mellett Nagy Bianka és Bragato Giada léphet elő leginkább főszereplővé és 500 méter párosban is vélhetően ez a négy név harcol majd a győzelemért.

 

A férfiaknál Adolf Balázs a Račicében elért harmadik helyével jelezte, hogy kitűnő formában van 1000 méteren, Bodonyi Andrásnak, Fejes Dánielnek és a többieknek nem lesz könnyű dolga, ha le akarják őt győzni. Ötszáz párosban a tavalyi vb-n ezüstérmes Hajdu Jonatán, Fekete Ádám, valamint a Tokióban még ezren szereplő Adolf–Fejes páros is szerepel a rajtlistán.

 

Az említetteken kívül a többi világbajnoki számban is lesz verseny a Maty-éren.

 

A második, egyben utolsó válogató egy hónap múlva lesz. Az idei vb-t augusztus 3. és 7. között a kanadai Halifaxben rendezik, a kontinensviadalt pedig a müncheni multisport Eb-n tartják meg augusztus 18–21-én.

 

A 2024-es olimpia gyorsasági kajak-kenu programjában az eddigi tizenkettő helyett már csak tíz szám szerepel majd, ezek a következők:

  • férfi kajak: K-1 1000 méter, K-2 500 méter, K-4 500 m,
  • férfi kenu: C-1 1000 méter, C-2 500 méter,
  • női kajak: K-1 500 méter, K-2 500 méter, K-4 500 méter,
  • női kenu: C-1 200 méter, C-2 500 méter.

 

A válogató programja

  • Péntek: előfutamok 9.30, döntők 15.30,
  • szombat: előfutamok 10.00, döntők 10.35 és 16.00,
  • vasárnap: előfutamok 9.00, döntők 10.20 és 15.00.

 

(MTI)