Először bombázzák Nyugat-Ukrajnát az oroszok, Oroszország azzal vádolja Ukrajnát, hogy az Egyesült Államok segítségével biológiai tömegpusztító fegyvereket állít elő, lehet orosz katonák halálát kívánni a Facebookon

A legfontosabb hírek péntek délelőtt az orosz-ukrán háborúról.
Kékes Viktória

2022. március 11. 13:00

Először bombázzák Nyugat-Ukrajnát az oroszok, Oroszország azzal vádolja Ukrajnát, hogy az Egyesült Államok segítségével biológiai tömegpusztító fegyvereket állít elő, lehet orosz katonák halálát kívánni a Facebookon

Új célpontok

Péntek reggel robbantásokat jelentettek  Luckból és Dnyipróból. Luck polgármestere arra kérte a lakosságot, hogy mindenki vonuljon fedezékbe. Később megerősítette, hogy az oroszok  a repülőteret és egy repülőgép-javító üzemet vettek célba. 

 

Dnyiprót szintén először vették célba az oroszok, a támadásra hajnali fél 5 és 6 óra között került sor. Helyi tisztviselők közlése szerint három légicsapás érte a város központi részét: egy kis cipőgyárat, egy lakótömböt és egy óvodát is találat ért.   Egyelőre egy halálos áldozatról számolt be az ukrán katasztrófavédelem. Robbanásokat jelentettek a magyar határtól mindössze 160 kilométerre fekvő Ivano-Frankivszkból is. Oroszország azt állítja elfoglalta a stratégiailag fontos Volnovakta várost, amely az ostromlott Mariupol kikötőtől északra található.

Összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Volodimir Zelenszkij beszédében cáfolta azokat az orosz állításokat, amelyek szerint Ukrajna az Egyesült Államok segítségével biológiai tömegpusztító fegyvereket állítana elő. Arra is figyelmeztetett, hogy Oroszország „a lehető legszigorúbb szankciókat” kapja válaszul, ha ilyen fegyvereket vetne be Ukrajna ellen. Az Egyesült Államok az orosz vádakra úgy reagált, Oroszország célja, hogy később igazolni tudja, ha bevetne ilyen fegyvert Ukrajnában. Kína viszont az orosz állítások mellett foglalt állást.  Mindenesetre az ENSZ Biztonsági Tanácsa  – Oroszország kérésére – rendkívüli ülést tart ma, hogy megvitassák a kérdést.

Ülésezik az Európai Tanács is

Versaillesben közben elkezdődött az uniós állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója, amin Orbán Viktor is részt vesz. A Twitterre feltöltött videó alapján a miniszterelnök jó hangulatban érkezett az eseményre, még arra is volt ideje, hogy posztoljon egyet Facebook oldalára:

 

Nem lesznek szankciók, amelyek kiterjednének az olaj és a gáz területére. Magyarország energiaellátása biztosítva van. - írta.

 

Forrás: MTI

 

Josep Borrell már bejelentette, hogy az Ukrajnának biztosított fegyverek európai finanszírozásának megduplázását javasolja a tanácskozáson. Az Európai Unió külügyi főképviselője biztos abban, hogy a tagállamok vezetői támogatni fogják a javaslatot.

Lehet orosz katonák halálát kívánni a Facebookon és az Instagramon

A Facebookot és az Instagramot birtokló Meta bejelentette, hogy felfüggeszti az erőszakos beszédet tiltó szabályokat, hogy bizonyos országokban a felhasználók orosz katonák halálát követelhessék. Oroszország washingtoni nagykövetsége válaszul  felszólította az amerikai kormányt, hogy állítsák le a Facebook „szélsőséges tevékenységét.”

2,5 millió ukrán menekült

Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának tájékoztatása szerint 2,5 millió ember kényszerült elhagyni Ukrajnát ezidáig.