Előretörtek az ukránok, ismét civilek vannak veszélyben, az orosz katonáknak is elege van a háborúból, Oroszországban érződik már a szankció hatása

Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt órákban. Olvassák el hírszemlénket.
Vass Imre

2022. június 03. 08:27

Előretörtek az ukránok, ismét civilek vannak veszélyben, az
orosz katonáknak is elege van a háborúból, Oroszországban érződik már a
szankció hatása

Stoltenberg: Elhúzódó háborúra lehet számítani

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Washingtonban ismételten arról beszélt, hogy elhúzódó háborúra lehet számítani Ukrajnában.

 „A háborúk természetüknél fogva kiszámíthatatlanok. Ezért egyszerűen hosszabb távra kell berendezkednünk” – hangsúlyozta a NATO főtitkára Joe Biden amerikai elnökkel és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval a Fehér Házban folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatóján.

Stoltenberg kiemelte, hogy a konfliktus időközben kimerítő háborúvá változott, amelyben a harcoló felek magas árat fizetnek a harctéren. Mindemellett a legtöbb háború a tárgyalóasztal mögött ér véget, és feltehetően nem lesz másképp ebben az esetben sem – tette hozzá.

Leszögezte, hogy a szövetségesek feladata ebben a konfliktusban Ukrajna támogatása, hogy a lehető legjobb végeredményt érhessék el számára.

 

Ukrajna ötöde orosz ellenőrzés alá került

Száz napja tart Oroszország háborúja Ukrajna ellen. Ennyi idő elteltével Oroszország jelenleg Ukrajna területének mintegy 20 százalékát tartja ellenőrzése alatt – ez sokkal több, mint Belgium, Luxemburg és Hollandia területe együttvéve – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a luxemburi parlamenthez intézett beszédében.

Szerinte közel 125 ezer négyzetkilométer van Moszkva kezében. Idetartozik a Krím és Kelet-Ukrajna egyes részei, amelyeket még 2014-ben foglaltak el, és amelyek Ukrajna területének nagyjából 7 százalékát teszik ki. Zelenszkij szerint a jelenlegi frontvonal több mint 1000 km-re nyúlik el.

Zelenszkij azt állította, hogy több mint 30 ezer orosz katonát öltek meg a több mint három hónappal ezelőtti háború óta, igaz ez nem hivatalos információ. Zelenszkij szerint ez több, mint a Szovjetunió halálos áldozatainak száma az afganisztáni háború 10 évében, és több, mint Oroszország halálos áldozatainak száma a két csecsen háborúban.

 

Egy donyecki szénerőmű lehet a következő Azovsztal

Az Avdijivka szénerőmű az ukrán fegyveresek második Azovsztaljává válhat, de a katonák nem fognak sokáig várni arra, hogy fogságba ejtsék az ellenállókat − mondta a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek Akhra Avidzba, a Donyecki Népköztársaságban szolgálatot teljesítő Pjatnaszka önkéntes zászlóalj parancsnoka.

A milícia parancsnoka szerint a „nacionalistáknak” időt adnak a megadásra, ám ha ez alatt az idő alatt nem hagyják el az épületet, ott fognak maradni.

 

 

Orosz katona a BBC-nek: Eszem ágában sincs visszamenni Ukrajnába!

Néhány orosz katona megtagadta az ukrán frontra való visszatérést, az egyik lázadó szellemű fegyveres – aki a saját maga és családja biztonsága érdekében álnéven nyilatkozott – a BBC-nek beszélt a megrázó élményeiről.

Nem akarok visszamenni Ukrajnába azért, hogy embereket öljek, vagy hogy engem megöljenek – mondta a Szergej néven bemutatkozó katona, aki a háború kirobbanása után öt hetet töltött a frontvonalban.

A férfi most eltávon van, és mindent megtesz azért, hogy ne kelljen újra visszatérnie Ukrajnába, állítása szerint a harcok során szerzett tapasztalatok traumát okoztak neki.

Azt hittem, hogy a miénk a világ legütőképesebb hadserege, ehhez képest olykor az alapvető felszerelések sem voltak elérhetők. Nekünk is azt mondták, hogy hadgyakorlatra megyünk, majd a háború első napján át kellett lépnünk a határt. Hallottam olyan tapasztalatlan katonákról, akik nem tudtak rendesen bánni a lőfegyverrel, és nem tudták megkülönböztetni az aknavető egyik végét a másiktól – mesélte az álnevet használó orosz katona, aki elárulta, parancsnokai szentül meg voltak győződve arról, hogy Ukrajnát könnyedén és villámgyorsan elfoglalja Oroszország.

 

Megakadhat az orosz előrenyomulás az amerikaik szerint

Oroszországnak valószínűleg nem lesz elég ereje a Donyecki terület elfoglalásához a Szeverodonyeckért folytatott harcok után, állítja a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW).

Az intézet munkatársai úgy látják, a megszállók valószínűleg elherdálják támadási potenciáljukat a Szeverodonyeckért folytatott harcokban, írja az UNIAN. Az orosz egységek dolgát nagyban megnehezítik a terepviszonyok, és továbbra is problémákkal fognak szembesülni a Donyeck folyón való átkeléskor, ami nehezíti a bekaroló hadművelet végrehajtását, állítják a szakértők.

Oroszország mindeközben továbbra is bombázza Ukrajna határ menti területeit, hogy elterelje az ukrán erők figyelmét, valamint rakétavetőkkel felszerelt hajókat tart készenlétben a Fekete-tengeren.

 

 

Kezdik megérezni az orosz boltok a szankciókat

A készletek kimerülőben, ahogy a szankciók elkezdtek begyűrűzni az átlagos orosz vásárlók életébe – írja a Wall Street Journal. A vállalkozások és a fogyasztók többet fizetnek az olyan hiánycikkekért, mint az autóalkatrészek, amelyek ára némelyik esetében a hétszeresére emelkedett. A helyzet valószínűleg még rosszabb lesz. A repülőgépek utasainak és poggyászainak átvizsgálására szolgáló berendezések az engedélyezett élettartamuk végéhez közelednek – közölte egy repülőtereket üzemeltető csoport. A kormány vagy tovább használja a berendezéseket, vagy a személyzetnek kézzel kell átvizsgálnia az utasokat. Az üzletekből eközben kiürülnek a vécécsészék, csapok és mosdók, ami ebben az esetben is az árak emelkedéséhez vezet.

A hiány az ukrajnai invázió miatt Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók hatásának valós mutatójaként jelent meg. Bár a közgazdászok szerint az ország idén mély recesszióba kerül, Moszkva eddig a magas árú olaj és gáz eladásából származó pénzzel tudta tompítani a hatást. „A kormány megpróbálja enyhíteni a csapást, de ez minden, amit tehet” - mondta Ivan Fegyakov, a szentpétervári INFOLine tanácsadó cég vezérigazgatója. „Nem tudják visszafordítani a helyzetet, így elkerülhetetlenül a gazdaság lassulását, a fogyasztói kiadások csökkenését és a legtöbb gazdasági mutató általános romlását fogjuk látni.”

 

20 települést szabadítottak fel az ukránok Herszon környékén

Az ukrán erők szerint teret nyert az offenzívájuk az oroszok által megszállt déli Herszon régióban. „Herszon térségében a fegyveres erők 8 kilométernyi megszállt területet szabadítottak fel” – tette közzé az Azov ezred egy dniproi, területvédelmi egysége a Telegramon csütörtök késő este.

Az ukrán erők a múlt hétvégén több északi pontból indítottak offenzívát Herszonba. Azóta kevés információ érkezett a hadműveletről, de úgy tűnik, hogy az ukrán erők elfoglaltak néhány falut Herszon északi részén, és megszilárdítottak egy az Inhulec folyón átívelő hídfőállást.

Szerdán Gennagyij Laguta, a herszoni terület ukrán közigazgatási vezetője elmondta, hogy 20 települést szabadítottak fel.

 

Címlapon

mutasd mind