Előre megyünk nem hátra: soha nem volt még ekkora az államháztartás hiánya

Augusztusban már 2872 milliárd forint volt a hiány, ez minden szempontból a legrosszabb mutató az elmúlt 30 évben.
Kékes Viktória

2022. szeptember 27. 10:46

Előre megyünk nem hátra: soha nem volt még ekkora az államháztartás hiánya

Augusztus végén az államháztartás hiánya elérte a 2872 milliárd forintot, ami az egész évre tervezett összeg 91 százaléka – írja a Népszava a Pénzügyminisztérium augusztusi költségvetési beszámolójára hivatkozva.

 

A lap arra emlékeztet, a hiány augusztusban még soha nem volt ilyen magas: tavaly ilyenkor 1900 milliárd forint volt a deficit, vagyis a növekedés 50 százalékos. 

 

Még szembetűnőbb a különbség a covid-lezárásokkal nehezített 2020-szal szemben, hiszen két évvel ezelőtt is csak 2261 milliárd forint volt a hiány, holott a magyar gazdaság gyakorlatilag hónapokra leállt, a kormány pedig számtalan adóbevételről lemondott.

Forrás: Népszava

Varga Mihály az állami gázkereskedő 750 milliárd forintos extra gázvásárlásával magyarázta a hiány növekedését, de ettől az ügylettől függetlenül is nagyon egyszerű a magyarázata annak, hogy a jelentős, idénre várható 4-5 százalékos gazdasági növekedés ellenére miért áll ilyen rosszul a költségvetés: a kiadások sokkal gyorsabban nőnek, mint a bevételek. Ezek persze lehettek volna sokkal magasabbak is, ha a kormány épp nem a mostani válságra időzítette volna a családosok szja-befizetéseinek visszatérítését, ami 700 milliárddal apasztotta az idei keretet. 

 

Hiába a választási kampány felülírt mindent. 

 

A kiadásokat növelte az is, hogy az első nyolc hónapban mindössze 740 milliárd forint érkezett Brüsszelből, ezzel szemben 2245 milliárd forintot már kifizetett a kormány. A két összeg különbözete a hiányt és az államadósságot növelte. (Nem véletlenül ígérnek meg mindent az uniós pénzekért cserébe – a szerk.) Ezen felül az első nyolc hónapban a kamatkiadások elérték az 1107 milliárd forintot, ez az egész évre tervezett összeg 81 százaléka, és jelentősen meghaladja a tavaly augusztusi 697 milliárd forintot.

 

A szeptember hozhat némi javulást, mert megjelenik a költségvetésben az extraprofitadó első részlete. A tervek szerint a kormány idén és jövőre 800-800 milliárd forintot tervez beszedni ezen a címen.

 

A forintgyengülés is komoly problémát jelent a büdzsének, jól jelzi ezt az költségvetési adósság alakulása. A PM adatai szerint a költségvetés adóssága augusztus végén 43 ezer 672 milliárd forint volt – ez 3542 milliárd forintos növekedés az év eleje óta:  a forintadósságok 1038 milliárddal nőttek, a devizahitel-felvételek további 1234 milliárd forinttal emelték az adósságot, és további 1269 milliárd forinttal terhelte e tételt a devizaadósság átértékelődése, vagyis a forint leértékelődése.

 

A számok tükrében – a tervezett 4,9 százalékkal szemben 6,1 százalék lesz az államháztartás idei hiánya, a gazdasági növekedés 2023-ra leáll – Varga Mihály épp Szegeden, a Közgazdász Vándorgyűlésen jelentette be, hogy teljes egészében újra kell írni a 2023-as költségvetést. 

 

Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke tegnap a Szabad Európának adott interjúban arról beszélt, hogy Magyarország az egyik legrosszabb helyzetben lévő ország Európában, de az OECD-országok között is. Jaksity szerint az elmúlt hónapokban a magyar devizatartalék szintje a háromhavi import alá esett vissza, ez pedig az „abszolút vörös zászló, az IMF behívásának klasszikus előszobája”.

Címlapon

mutasd mind