Előre megyünk, nem hátra: Európa-rekorder a magyar infláció

Augusztusról szeptemberre 4,5 százalékot ugrott Magyarországon a pénzromlás mértéke, ezzel még a hiperinflációt már hosszabb ideje cipelő Törökországot is leköröztük. Miközben Orbán Viktor folyamatosan a háborút és a szankciókat teszi felelőssé a rekordmagas infláció miatt, több olyan európai ország is van, ahol nem emelkedett, hanem csökkent ez az érték.
Kékes Viktória

2022. október 17. 10:35

Előre megyünk, nem hátra: Európa-rekorder a magyar infláció

Amint azt sejteni lehetett, elérte, sőt kicsivel meg is haladta a húsz százalékot az infláció mértéke szeptemberben. Utoljára 25 éve, 1996-ban volt ilyen magas a drágulás.

 

Az augusztusi 15,6 százalékhoz képest brutálisan nagyot, 4,5 százalékot ugrott a pénzromlás mértéke. 

 

Ennek oka, hogy a KSH szeptemberben számolta először a rezsikiadásokat már az új rendszer szerint, így az adatokat a 62,1 százalékkal drágult energiaköltségek igencsak megdobták. 

 

A Privátbankár arra emlékeztet, ez a szám már csak azért is sokkoló, mert Európábanegyetlen olyan ország inflációs rátája nem ment fel augusztusról szeptemberre ennyivel, még a 80 százalék feletti mutatójával messze a mezőny előtt járó Törökországban is csak 3,24 százalékkal.

 

A gazdasági portál havi körképéből az is kiderül, hogy – a kormányzati retorikával ellentétben – még a mostani, háborúval terhelt, válságos környezetben sem törvényszerű, hogy emelkedjen az infláció. 

 

Harminchét európai ország szeptemberi fogyasztóiár-indexeinek összehasonlításából az derül ki, hogy 26-ban augusztushoz képest valóban fokozódott az éves pénzromlás mértéke, tizenegyben azonban csökkent. 

 

Hazánk a szeptemberi 20,1 százalékos adattal az augusztusi 10-hez képest már csak hat országot előz:

(forrás: Privátbankár)

Sebaj, nincs miért aggódni, jövő ilyenkor már minden rendben lesz, hiszen Orbán Viktor parancsba adta Matolcsy Györgynek és Varga Mihálynak, hogy 2023 végére „felezzék le” az inflációt.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind