Élőlánccal tiltakoznak a Színművészeti fideszes bekebelezése ellen Budapesten – videó

A parlament, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem között alakítottak ki élőláncot, így demonstrálnak az egyetemük politikai megszállása ellen a színművészetis hallgatók. Ezrek csatlakoztak hozzájuk. Élő videó a helyszínről.

2020. szeptember 06. 16:38

Élőlánccal tiltakoznak a Színművészeti fideszes bekebelezése ellen Budapesten – videó

Az élőlánc tagjai a már szimbolikussá vált piros-fehér jelzőszalag segítségével kapcsolódnak egymáshoz. A demonstráció egy órája fejlődik, egyre többen tiltakoznak így az Orbán-rendszer legmegbízhatóbb kultúrharcosa, Vidnyánszky Attila és az általa vezetett alapítványi kuratórium ellen, amit az egyetem élére küldött a fideszes kultúrpolitika.

A demonstrálók érintik az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karát a Múzeum körúton, a Corvinus Egyetem Fővám téri, és a Magyar Tudományos Akadémia rakparti épületét is. Az élőlánc egyes szakaszai már megkettőződtek, olyan sokan vannak. Többen folyamatosan sétálnak a lánc elejére, hogy beállhassanak a sorba.

A demonstrációt a még szabad média képviselői is élőben követik, a szeged.hu tudósítója is ott van a helyszínen.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalásáról, valamint a tanárok felmondásáról, illetve a hallgatók és Vidnyánszki Attila harcáról itt írtunk részletesebben.

Szegeden többen is támogatásukról biztosították a színművészetis hallgatókat, az Oktatói Hálózat szegedi csoportja SZFE-feliratot formázott a tagjaiból, a Szegedi Nemzeti Színház gálaestjén színművészetis diákok zenéltek, és a Thealter is szervezett akcióval állt ki a színművészetisek mellett.

Az első megmozdulás kedd éjszaka volt Szegeden, amikor valaki egy „SZFE veletek vagyunk” feliratú molinót rögzített fel a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkari főépületére, az Egyetem utcában. A molinót az egyetem vezetése levetette.

Tovább olvasom