Élőlánc: az 1995-ös tandíj elleni tüntetésen nem voltak annó ennyien – tele volt a Dugonics tér tanárokkal, diákokkal, szülőkkel

Fegyelmezetten, összetartóan vonuló résztvevők az élőláncban, csodálatos szónokok: felemelő és megható volt a szegedi és Szeged környéki iskolákért, az ott tanító tanárokért, oktatókért, az óvodapedagógusokért, az ő munkájukat segítő dolgozókért szervezett demonstráció.
Élőlánc: az 1995-ös tandíj elleni
tüntetésen nem voltak annó ennyien – tele volt a Dugonics tér
tanárokkal, diákokkal, szülőkkel

Ezt a panorámaképet a mobilommal kaputelefonoztam nem sokkal kezdés előtt:

 

Kattintson ide, nagyítsa ki a panorámaképet!

 

Majd nem sokkal öt óra után Körmendi Zoltán vezetésével elindult egy olyan emberkígyó végig a Kárász utcán, amire eddig még nem volt példa Szegeden: egymás mögött a legnagyobb természetességgel haladva vonult el a Széchenyi térig a demonstrálók egy része. A Széchenyi tér nagy zebrájánál rendre megálltak, átengedték a trolikat, majd mentek tovább, mintha mindig ezt csinálták volna: tanárok, szülők beszélgettek egymással és rendben, fegyelmezetten várták, hogy az első beszédet meghallgathassák. Körmendi Zoltán a Momentum szegedi elnöke végül nem a Deák Ferenc-szobornál, sokkal inkább a Széchenyi tér közepén beszélt, az 56-os tudósításokat idézte, az AudMaxban, megtartott Mefesz-gyűlésről: „vihar van Szegeden”. 

 

 

Elmondta, huszonhárom iskola tanárai szervezték meg ezt a mai élőláncos demonstrációt. – Nemcsak ezt a tüntetést köszönhetjük nekik, hanem azt a szolidaritási nyilatkozatot is, amit több mint hatszázan írták alá, és ami arról szólt, hogy ha egyiküket retorzió éri, valamennyien beszüntetik a munkát – mondta Körmendi Zoltán a Széchenyi téren.

 

 

A beszéd után visszaindult a tömeg, ugyanúgy, egyesével, szervezetten, fegyelmezetten. Amikor visszaért mindenki, Erdélyi Eszter, az esemény egyik szervezője megállapította, legalább egy, de lehet, több stadiont is meg tudnának tölteni a Dugonics téren jelenlévők.

 

 

A szervezők felolvasták a közös nyilatkozatukat, verset mondott Fabulya Andrea és Kis Éva, énekelt kétszer is az SZTK, azaz a Szegedi Tanárok Kórusa, majd jöttek a beszédek egymás után, ezeket hamarosan egyesével is megmutatjuk, addig is nézzék vissza az egész demonstrációt a Szeged Televízió Facebook-oldalán!

 

Szajbély Mihály, Szeged díszpolgárának beszédéből azonban idézek néhány gondolatot:

 

  • „a pedagógusok helyzete sokkal rosszabb lett tavasz óta, mert masszív fenyegetés árnyékában végzik a dolgukat és állnak ki az oktatás jövőjéért, a tanári pálya becsületéért.
  • Tudatosítsuk magunkban, minden pedagógust nem lehet elbocsátani!
  • 1956 hősei ma már nem tartoznak Orbán Viktor legféltettebb kincsei közé.
  • Orbán Viktor zsákja tetején a társadalom elesettjei és a pedagógusok vannak, akiket könnyen ott lehet hagyni az út szélén, akik éhbérért teszik a dolgukat.
  • Egy ország, ha nem akarja eljátszani a jövőjét, nem takarékoskodhat az oktatáson!”

 

Vastapsot kapott Szeged díszpolgára.

 

Végül a Dugonics tér közel ötezer embere elénekelte a Himnuszt.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind