Előfordul, hogy mamutokra építkezne az ember – ilyenkor kell gyorsan szólni a régészeknek!

Mamut-leletegyüttest találtak Siklós-Máriagyűdön.
Garai Szakács László

2022. július 15. 12:26

Előfordul, hogy mamutokra építkezne
az ember – ilyenkor kell gyorsan szólni a régészeknek!

A fiatalabb és idősebb mamut állkapcsa, valamint több agyar egy leletmentő ásatáson került elő: egy lakóház építésekor rendezték a terepet a múzeum munkatársai Talabér Ildikó régész vezetésével.

 

A tulajdonosok tettek bejelentést a múzeumnak arról, hogy különös leleteket rejt a föld.

 

Annyi már most bizonyos, hogy a térségben, pontosabban Kozármislenyben, Pécsbányán, Zókon feltárt mamutleletek egy igen különleges újabb leletegyüttessel egészülnek ki: a siklós-máriagyűdi ásatáson ugyanis több mamuttestrészre egy helyre felhalmozva bukkantak rá.

 

A lelet azért is különleges, mert nagyon ritka, hogy jégkorszaki löszös üledékből kerül elő, hiszen ezek általában más helyekről, például kavicsbányákból származnak. A Janus Pannonius Múzeum régészei egy későbbi megtelepedés nyomaira is bukkantak környéken. Bár házhelyek nem kerültek elő, de a fellelt gödrök kerámiatöredékeket, valamint hamus, égett rétegeket rejtettek. A megtelepedés korára mindebből csak következtetni lehet, azt pontosabban csak később tudják meghatározni.

 

A mamutleletek a Janus Pannonius Múzeumba kerülnek, tudományos feldolgozásuk megkezdődik, a vizsgálatok eredményeiből lehet majd megállapítani, hogy az egykori óriásállatok milyen körülmények között éltek, mivel táplálkoztak és milyen korszakból származnak.

 

A végére egy beugrató kérdés: tudják, mekkora a mamutcipő? A KFT dalából kiderül.

 

 

Ha nem tudná végighallgatni: 666-os.

 

(MTI)