Előbb kinyírta, majd a pénzt is elvette a napelemezéstől a kormány

Nem kérnek a megtermelt zöld áramból, mert nem bírja a hálózat.
Cservenák Zoltán

2022. október 17. 18:51

Előbb kinyírta, majd a pénzt is elvette a napelemezéstől a kormány

„A pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés”

 

 – írja hétfői közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium. A tárca energetikáért felelős államtitkára, Steiner Attila azt is közölte, eddig 43 ezer támogatási kérelem érkezett hozzájuk, ebből 25 ezret hagytak jóvá mintegy 90 milliárd forint értékben. Mivel a programot a helyreállítási alapból finanszírozza a kormány, és azt az Európai Unió jogállamisági hiányosságok és az Orbán-rendszert átható korrupció miatt egyelőre visszatartja, az állam a magyar költségvetésből előfinanszírozta a költségeket.

 

Most viszont azt mondják, a pályázat második körénél már meg kell várni az uniós pénz érkezését. A döntés azt is jelenti, hogy a kormány nem kíván több napelemes pályázatot előfinanszírozni.

 

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter múlt szerdán bejelentette, Magyarországon megszűnik a hálózati visszatáplálás lehetősége a házi napelemes rendszereknél. Ezzel párhuzamosan a szaldós elszámolás is megszűnik. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség vasárnap azt közölte, 

 

a kormányzati döntés a háztartások számára értelmetlenné teszi a napelemes beruházásokat.

 

Eddig ugyanis a megtermelt áram el nem fogyasztott részét a hálózatba táplálták, ennek mennyiségét mérték, majd ezt a mennyiséget a fogyasztók elhasználhatták a hálózatból, és csak a visszatáplált és az elfogyasztott áram különbözetét kellett kifizetniük. Ennek vetett véget a kormány: innentől a megtermelt, de el nem fogyasztott áram nem töltődik a rendszerbe, hanem elvész.

 

A kormány azzal magyarázta a döntést, hogy a magyar áramhálózat elavult, és nem bír el ennyi feltöltést. Ugyanakkor a helyreállítási alap hitelrészéből nagy hálózatfejlesztést ígértek, ennek végén már több feltöltőt és több feltöltést bír el a rendszer.

 

A kormány döntése azért érdekes, mert több napelemekkel foglalkozó cég szakértője is felhívta a figyelmet arra, hogy eddig sem adtak engedélyt mindenhol napelemes rendszer telepítésére, csak ott, ahol azt a hálózat elbírta. Szerintük ezt a korlátozást továbbra is egyénileg kellene érvényesíteni, nem a teljes rendszert kivégezni.