Élő legendák, nagy visszatérők, és a 75 éves Kőszegi Imre köszöntése: hamarosan itt az idei Szegedi Jazz Napok

A műfaj sztárjainak társaságában Szegedre érkezik az amerikai fekete zene Európában legritkábban hallható, még aktív mestereinek egyike, jön egy rég nem látott lengyel basszusgitáros, és egy topolyai hegedűvirtuóz, aki először még mint csodagyerek játszott a fesztiválon. A születésnapi köszöntés viszont a magyar jazzdobosok doyenjének jár majd.

2019. október 31. 08:40

Élő legendák, nagy visszatérők, és a 75 éves Kőszegi Imre köszöntése: hamarosan itt az idei Szegedi Jazz Napok

Krzysztof Scieranski

Talán lesznek olyanok a fesztiválon, akik látták már a Szegedi Ifjúsági Ház színpadán Krzysztof Scieranskit. Aki 1981-ben ott volt a legendás szaxofonos Zbigniew Namysłowski együttesének koncertjén, és teheti, az valószínűleg most is jegyet vált Krzysztof Scieranski és Bernard Maseli duójának koncertjére. A lengyel basszusgitáros ugyanis az Air Condition nevű együttessel járt akkor itt először, majd később is láthatta és hallhatta a jazzrajongó szegedi közönség.

Mostani partnere se akárki, hiszen Bernard Maseli az elektromos marimba igazi virtuóza, és több formációval megfordult már a Szegedi Jazz Napokon. A fesztiválon 2010-ben járt a Sleeping Camels nemzetközi együttessel, majd 2015-ben aratott nagy sikert a világhírű amerikai gitáros, Dean Brown együttesével, minek évek óta állandó tagja. Bernard Maseli nagyszerű előadó, és magával ragadó egyéniség, aki pályafutása során eddig olyan további, kiváló zenésszel lépett színpadra még, mint Bill Bruford, Hadrien Feraud, vagy Bill Evans.

Nils Petter Molvær

A következő fellépő a norvég Nils Petter Molvær, aki trombitán játszik, amit elektronikus effektekkel színesít. A jövő zenéjének egyik kimagasló úttörője, egyaránt otthonosan mozog a jazzben, az ambientben, a house-ban, a breakbeatben, a hip hopban és a rockban is. Khmer című albumát a jazz és az elektronikus zene egyik kiemelkedő ötvözetének tartják. Aki ezt az albumot ismeri, biztosan jegyet vált a fesztivál pénteki napjára, amikor színpadra lép a skandináv zenész.

Nils Petter Molvær tagja volt a legendás zenekarnak, a Masqualeronak. Itt játszott együtt azzal az Arild Andersennel, aki nemrég szintén fellépett a Szegedi Jazz Napokon. Tízéves pályafutásuk alatt négy lemezt adtak ki, átütő nemzetközi sikerrel, hárommal elnyerték a gyakran norvég Grammy-díjnak nevezett Spellemann-díjat is. Nils Petter Molvær szólókoncertje igazi különlegessége lesz az idei fesztiválnak, hiszen a kreatív előadó zeneszerzőként is komoly hírnevet szerzett magának. 

Kőszegi Imre

Az első nap egy zenés születésnapi köszöntéssel folytatódik. A Szegedi Jazz Napok régi ismerőse, Kőszegi Imre ugyanis 75 éves, és ebből az alkalomból egy kitűnő zenészekből összeállított formációval lép színpadra. Bacsó Kristóf szaxofonon, Rozsnyói Péter zongorán, a Párizsból a koncert kedvéért hazalátogató Szandai Mátyás pedig bőgőn kíséri a legendás dobost.
 
Kőszegi Imre a hazai jazzművészet nagy generációjának emblematikus alakja, határainkon túl is az egyik legismertebb magyar jazzmuzsikus. Virtuóz hangszerszólista, zenekarvezető és zeneszerző, elismert dobtanár, számos tanítványa lett népszerű a magyar könnyűzene különféle irányzataiban.

Kőszegi pályájáról oldalakon keresztül lehetne írni, most megpróbáljuk röviden összefoglalni, mit érdemes róla tudni. Elmondása szerint már gyerekkora óta dédelgetett álma volt, hogy zenész lehessen. Az újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumban osztálytársa volt Szörényi Levente és Bajtala János. Mediterrán néven alapított iskolazenekarukhoz a Szörényi testvérek mellett rövidesen csatlakozott a 17 éves Ráduly Mihály is. Beneveztek az 1962-es országos Ki Mit Tud?-ra, ahol az elődöntőben kiestek. A zenekarra azonban felfigyeltek, így hamarosan a Hóvirág duót (Koncz Zsuzsa-Gergely Ági: Gézengúz, Drága Nagymami) kísérhették, és lehetőséget kaptak néhány saját szerzemény előadása.

1973-ban Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula, Orszáczky Miklós és Ráduly Mihály részvételével létrehozták a korszak egyik ikonjának számító Rákfogó együttest. 1974 szeptemberében az először hazalátogató Szabó Gábor őt kérte fel dobosnak alkalmi együttesébe, amiben Másik János, Pege Aladár és Dely István is játszott, és Kovács Kati is közreműködött. Ő dobolt a nagyhírű gitáros második és egyben utolsó magyarországi session-jén is 1978 májusában, mellette itt Másik János, Lerch István, Babos Gyula, Dandó Péter és Sipos Endre játszottak. 1975-ben Szabados György hívta meg együttesébe, Esküvő című lemezük szintén mérföldkő a magyar jazz történetében.

Ebben az évben alapította első saját zenekarát Kőszegi Rhythm & Brass néven, ami két fúvósból és ütősökből álló hangszerösszeállításával új színt hozott a hazai jazzéletbe. Az együttes első felállásában Németh János, Neumayer Károly, Kőszegi Imre, Dely István, Dely László szerepeltek. A fúvós-szekció rövidesen két szaxofonra változott, ami általában a Lakatos Antal, Dresch Mihály, Dés László, Grünwald Tamás négyesből került ki. 1980-ban egy nemzetközi együttest hozott létre Zbigniev Namysłowski, Gárdonyi László és Jack Gregg amerikai bőgős részvételével, ami komoly eséllyel turnézott Európában. Imre Kőszegi Quartet néven nagylemezük is megjelent az NSZK-ban (For Kati, JG-Records).

Itthon Szakcsi Lakatos Béla volt a leggyakoribb partnere ebben az időben. 1982-ben egy különleges formációval hívták fel magukra a figyelmet. Ez volt a Percussion Workshop Orchestra, ami Szakcsi all-round zongora- és szintetizátorjátékával, Lakatos Antal őserejű szaxofonjával, valamint a Zsoldos Béla, Dely fivérek, Horváth Kornél részvételével kiegészített ritmus-szekció lendületével keltett keltett feltűnést. 1983 őszén Szakcsit Vukán György váltotta fel, így szerepeltek a többi között a varsói Jazz Jamboree-n és a szegedi jazzfesztiválon. Szakcsi és Babos Gyula meghívására ugyanebben az évben beszállt a Saturnus együttesbe, ahol Gritz Pétert váltotta fel. Ebben az időben indult a népszerű Vukán-Berkes-Kőszegi összetételű Szuper Trió is, ami a zongoraművész halála előtti egyik utolsó nagy sikerét ugyancsak a Szegedi Jazz Napokon aratta, 2012-ben.

Kőszegi Imre kivételes tehetségű, sziporkázó egyéniség, aki sodró ritmusaival, virtuóz játékával tűzbe hozza közönségét. Több mint ötven éve ül a dobok mögött, eddig mintegy 150 lemezen működött közre. Pályafutása során idehaza szinte mindenkivel játszott, aki számít, Tomsits Rudolftól, Lakatos Ablakos Dezsőtől kezdve Zoránon, Bontovics Katin és az LGT tagjain át egészen Tátrai Tiborig és Radics Béláig. Számtalan rajongót szerzett a műfajnak a híres dobpárbajokkal, amik Jávori Vilmos, Kovács Gyula vagy Lakatos Pecek Géza részvételével a közönség kedvencei voltak. Kiemelkedő művészi teljesítményéért az évek során megkapta a Lyra-, az eMeRTon- és a Szabó Gábor-díjat, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztjét.

Lajkó Félix

Déli szomszédunkból érkezik az első nap utolsó produkciója, hiszen a Szegeden jól ismert virtuóz hegedűs, Lajkó Félix lép színpadra, aki először még tinédzserként játszott a fesztiválon, azóta pedig már több formációval is szerepelt a Szegedi Jazz Napokon. A topolyai zenész középiskolás korában költözött Budapestre, és még ma is ingázik a magyar főváros és Szabadka között, de út közben sokszor megáll Szegeden is.

Szerbián és Magyarországon kívül is jól ismerik munkásságát: nagy sikerrel lépett fel New York, London, Tokió, Amsterdam, Berlin, Bécs, Frankfurt, Lyon, Bordeaux, Velence, Verona, Edinburgh, Pozsony, Prága, Brassó, Belgrád, Szarajevó, Ljubljana és Tallinn különböző koncerttermeiben, és visszatérő vendége a párizsi Théâtre de la Ville színpadának. 2000-ben előadásával nyitott a monacói Grimaldi Fórum. 2001-ben egyedüli fellépőként játszott Avignonban a pápai palota udvarán, és vendég volt zenekarával Pina Bausch wuppertali fesztiválján. Azóta is különféle formációkkal járja a világot: szólóban, duóban, vagy palicsi zenekarával.

Alkotói munkásságát 1993-ban a Dresch Quartettel közösen a Magyar Rádió eMeRTon-díjával tüntették ki. 1999-ben megkapta a Magyar Művészetért díjat, 2000-ben a Szabadkáért díjat. 2005-ben a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével, majd 2016-ban Liszt Ferenc díjjal tüntették ki.

Zemljani

Vajdasági előadókkal folytatódik a program szombaton: színpadra lép a Zemljani nevű újvidéki formáció. Igazi balkáni zenekar, különböző nemzetiségek képviselőiből alakult. Az olasz származású Alberto Miorin játszik elektronikus gitáron, a szerb Marko Čurčić a basszusgitáros, a bolgár gyökerekkel rendelkező Vasil Hajigrudev szintetizátoron és basszusgitáron is megmutatja tudását, míg a magyar felmenőkkel is rendelkező Lav Kovač ül majd a dobok mögé.

A Zemljani egy karakteres improvizatív csoport, játékukkal új minőséget keresnek, látásmódjuk figyelemre méltóan eredeti, egyfajta „hangteret” hoznak létre, ami először elgondolkodtatónak tűnik, majd kiderül, hogy gyorsan képes érzelmekkel és intenzitással feltöltődni. Elmondásuk szerint finoman hangolt „helyi” zenét játszanak, amit persze számos hatás befolyásol, esetükben a jazz, rock, elektronikus zene, keresztény énekek, de a lényeg minden esetben egy saját, önazonos zene létrehozása.

Dresch Mihály

A vajdasági fiatalok után egy régi ismerős következik, hiszen Dresch Mihály többször fellépett már az Ifjúsági Házban. Ezúttal a Dresch Mihály String Quartett nevű formációjával érkezik. A szinte minden fa- és nádfúvós hangszert megszólaltató Dresch november 9-én a cimbalmos Zimber Ferenc, a brácsán játszó ifj. Csoóri Sándor Sündi, valamint a bőgős Bognár András társaságában élvezhetjük kivételes zenei tudását. 

Dresch Mihály ma már rangos fesztiválok és jazzklubok rendszeresen vendége Európa szerte. Játszott Olaszország, Franciaország, Lengyelország, Belgium rangos fesztiváljain, a London Jazz Festivalon, a JazzFest Wien-en és a párizsi New Morning klubban. Pályafutása során olyan neves muzsikusokkal lépett színpadra és készített felvételeket még, mint John Tchicai, Roscoe Mitchell, Chico Freeman, Lee Konitz, David Murray és Dewey Redman. Összességében elmondható, hogy töretlenül és „nem középiskolás fokon” viszi tovább a Szabados-iskola értékeit, pályája és művészete mindenkinek példaadó lehet.

Charles Tolliver

A fesztivál zárásaként pedig igazi világsztárok lépnek a közönség elé. Az amerikai trombitás Charles Tolliver zenekara ugyanis nem véletlenül viseli az All Stars nevet. Jesse Davis játszik altszaxofonon, Keith Brown zongorázik, Buster Williams basszusozik, a dobok mögött pedig Lenny White ül majd. 

Charles Tolliver az 1968-ban megjelent Paper man című lemez óta a műfaj elismert innovátorai közé tartozik szerzőként és szólistaként. Együttműködése Horace Silverrel, McCoy Tynerrel, Jackie McLeannel pedig csak emelt a dolgon. Személyében az amerikai fekete zene még aktív mesterei közül az Európában legritkábban hallható művészek egyike lesz a Szegedi Jazz Napok vendége.

Tolliver 1942. március 6-án született Jacksonville-ben, A kiugrás évének 1964 bizonyult, amikor a korszak egyik altszaxofonos sztárja, Jackie McLean hívta zenekarába, akivel egy sor remek Blue Note-lemezt készítettek. Attól kezdve az egyik legjobb jazztrombitásként tartották számon. 1969-ben alakította meg önálló kvartettjét, a Music Inc.-t, amivel hosszú évekig turnézott világszerte.

1971-ben összefogott a zongorista Stanley Cowellel, és Starta-East Records néven megalapították az egyik első független amerikai jazzlemez-kiadót, ami kisebb-nagyobb mélyrepülések ellenére a mai napig működik. Katalógusukban a Tolliver-lemezek mellett olyan további, kiemelkedő muzsikusok lemezei is helyet kaptak, mint Pharoah Sanders, Clifford Jordan, Cecil Payne, Billy Harper, Charlie Rouse, Cecil McBee, Sonny Fortune, Georg Russell, Rodney Jones, John Hick, Charles Brackeen, vagy a Heath Brothers.

Charles Tolliver több mint ötvenéves pályafutása alatt rendkívül nagy tekintélyt vívott ki magának a jazz világában. A felsoroltakon kívül készített felvételeket és koncertezet olyan hírességekkel, mint Roy Haynes, Hank Mobley, Willie Bobo, Sonny Rollins, Booker Ervin, Gary Bartz, Herbie Hancock, Gerald Wilson, Oliver Nelson, Andrew Hill, Louis Hayes, Roy Ayers, Art Blakey és Max Roach.

A Szegedi Jazz Napok idei koncertjei este fél 8-kor kezdődnek a Szegedi Ifjúsági Házban november 8-án és 9-én. A napijegy ára 4500 forint, bérletet pedig 7000 ezer forintért lehet váltani.