Elnézést Virág elvtárs, ez az ítélet - fideszes politikusok előbb hirdették ki az uniós pályázatok nyerteseit, mint ahogy a hivatalos döntés megszületett volna

A hivatalos támogatói döntés meghozatala és közzététele előtt hirdette ki az Élhető települések elnevezésű európai uniós pályázat nyerteseit több fideszes politikus – értesült a 24.hu.
Kékes Viktória

2022. április 01. 11:48

Elnézést Virág elvtárs, ez az ítélet - fideszes politikusok előbb hirdették ki az uniós pályázatok nyerteseit, mint ahogy a hivatalos döntés megszületett volna

Erdős Norbert agrárállamtitkár – akit a korrupcióval vádolt Simonka György helyett indít a választáson a Fidesz Békés megye 4. számú választókerületében – március 3-án közzétett videójában arról beszélt, hogy 200 millió forintból épül kerékpárút Dombegyházán. Erdős a jelek szerint jövőbe látó képességekkel rendelkezik, mivel az ezzel kapcsolatos támogatói döntés a kormányzati pályázati portál adatai szerint csak március 23-án született meg.

 

Erdős tehát már húsz nappal a hivatalos döntés előtt kampányolt a választókerületében a beruházással, ráadásul azt sem említette meg, hogy azt nem a kormány, hanem az Európai Unió finanszírozza majd.

 

A 24.hu megkérdezte az államtitkárt, honnan tudta előre, hogy ki nyer majd az uniós pályázaton. Erdős azt mondta, a videóban csak azt akarta kifejezni, hogy azon dolgoznak, hogy a település megkapja a forrást. Azt is megjegyezte, hogy a szóban forgó TOP Plusz-pályázatok esetében a járás polgármesterei egyeztetést tartottak, és sikerült összehangolni a pályázatokat. 

 

Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag felosztották egymás között a rendelkezésre álló keretet.

 

Nem Erdős az egyetlen látnok a Fidesz táján: Tessely Zoltán, Bicske és környékének fideszes képviselője szintén a hivatalos döntést megelőzően tette közzé a TOP Plusz-program pályázati nyerteseinek névsorát a Facebook-oldalán. A Fejér megyei közgyűlés fideszes elnöke, Molnár Krisztián pedig március 22-én reggel beszélt a dunaújvárosi térség nyerteseiről, miközben a kormányzati támogatási portál adatai szerint a döntések másnap születtek meg.

 

A „legszebb” az egészben, hogy sikerült olyan nyerteseket is kihirdetni, akik végül mégsem nyertek az uniós támogatásból. Az egyik hoppon maradt polgármester ezért megpróbálta elérni Tesselyt és Molnárt is, de egy hete nem tudja elérni egyiküket sem. 

 

A 24.hu megkeresésére Tessely annyit írt, hogy tévedés történt. Arra a kérdésre, miszerint ő vagy valamelyik kollégája megsértette a titoktartási kötelezettségét, csak annyit válaszolt, hogy „nem”.

Címlapon

mutasd mind