Elnézést kért Gulyás Gergely, amiért nem mondott igazat

A pénteki kormányinfón az euró árfolyamával kapcsolatban állított két valótlanságot.
Kékes Viktória

2022. június 21. 09:55

Elnézést kért Gulyás Gergely, amiért nem mondott igazat

Mi is tudósítottunk a pénteki kormányinfóról, ahol a Miniszterelnökséget vezető miniszter többek között arról beszélt, hogy a régiós valuták hasonló a forinthoz hasonló mértékben gyengültek az elmúlt hetekben, és erről nem a magyar kormány tehet. Sőt, szerinte semmiféle felelőssége nincs a kormánynak abban, hogy itt tart az árfolyam. Gulyás a Bajnai-kormány globális pénzügyi válság alatti egyszeri forintmélypontját hozta fel, miszerint ahhoz képest csak 10 százalékot romlott az árfolyam. Szerinte ezzel a számmal érdemes kalkulálni, nem azzal, ami a Fidesz-kormány elejét jellemezte, és különben is, ez az évi mintegy egy százalék nem rossz egy exportvezérelt gazdaságnak.

 

A Telex utánajárt a miniszter állításainak, és bebizonyította, hogy azok bizony köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. 

 

Egyfelől Gulyás állításával ellentétben a Bajnai-kormány alatt nem hogy a 317-318 forintot, de még a 300-at sem érte el az euró árfolyama, többnyire 260-270 forint volt egy euró:

Forrás: Telex

Ami a forintot illeti, sajnos nem a régiós valutákkal hasonló mértékben romlott, hanem jócskán leszakadt a többiektől a magyar fizetőeszköz:

Forrás: Telex

Az manapság gyakori jelenség, hogy egy kormánypárti politikus nem mond igazat, az viszont már sokkal ritkább, hogy a hazugságért elnézést kér. Gulyás Gergely a jelek szerint a kivételek közé tartozik: miután az RTL Híradó szembesítette a tényekkel, elnézést kért „a pontatlanságért”.