Elmentünk az egyetem nyílt napjára: megtudtuk, hogyan lehet lávalámpát készíteni és azt is, hogy a kémiát is lehet szeretni

Nyílt napon mutatkoztak be szombaton az egyetem természettudományi és informatikai karának intézetei. A matematikusok, fizikusok, geográfusok és kémikusok a képzések tudnivalói mellett azt is bemutatták a leendő hallgatóknak, hogy a sokszor száraznak és unalmasnak gondolt tudományok is lehetnek érdekesek, izgalmasak – érdemes ezekben az életpályákban is gondolkodni – sokan eljöttek az Aradi vértanúk terén lévő Bolyi Intézetbe.
Rafai Gábor

2023. január 14. 13:40

Elmentünk az egyetem
nyílt napjára: megtudtuk, hogyan lehet lávalámpát készíteni és azt is, hogy a kémiát
is lehet szeretni

Szombaton már délelőtt fél 10-kor ki letett volna tenni a Megtelt táblát a főbejáratra. A második emeleti intézetbemutatók termeiben sokan igyekeztek megismerkedni leendő szakmájuk érdekességeivel. 

 

Mi a Kémiai intézet bemutatóira látogattunk el, kíváncsiak voltunk arra, mennyi vált népszerűré mára az a pálya, aminek a tanárszakára hosszú évekig egyetlen jelentkező sem akadt Szegeden.

 

– Az öt éves, osztatlan tanárszakunkra tavaly is csak ketten jelentkeztek, de a kémikus, vegyészmérnök, anyagmérnök és a molekuláris bionika szakjaink népszerűsége, ha lassan is, de is nőnek – mondta Jancsó Attila docens. – Nem régiben tartottuk az összegyetemi nyílt napot a TIK-ben, ahol meglepően sokan érdeklődtek a szakjaink iránt. Az intézetlátogatásra pedig több mint nyolcvanan eljöttek. 

 

Megtudtuk, a két legnépszerűbb szak a kémia és a molekuláris bionika. Ezekre évfolyamonként harminc-negyvenen is jelentkeznek. De a slágerszakokkal – a jogász-, a bölcsész- és az orvosképzéssel – továbbra sem versenyezhetnek, így az az előnyük, hogy ide alacsonyabb pontszámmal is be lehet kerülni, úgy tűnik, továbbra is megmarad.

 

 

– Lassan nő ugyan az érdeklődés, de a keretszámunk alapján még mindig sokkal több hallgatót fel tudnánk venni, mint ahányan végül mellettünk döntenek. 

 

Látványos bemutatókkal hozták közelebb a fiatalokhoz a tudományokat

 

A legtöbb teremben látványos kísérleteken keresztül is próbálták megmutatni, hogy ami a tankönyvekben száraz tudomány, az a valóságban izgalmas játék is lehet. A biológusok többek között DNS-t preparáltak „házi” módszerekkel, megpróbálták megfejteni, milyen titkokat rejtenek a csontok és a növények.

 

A kémia intézet bemutatóin többek között beleshettünk a vegyészek virágoskertjébe, kémiai hullámokkal ismerkedhettünk, a leglátványosabb bemutatón pedig megtudtuk, hogyan készíthetünk odahaza is lávalámpát.

 

Márpedig akár idős, akár fiatal valaki, egy lávalámpa látványa mindig elbűvöli. Mivel ezek a lámpák nem túl olcsónk, jó hír volt, hogy mi magunk elkészíthetjük akár otthon is, ugyanis egy átlagos háztartásban minden összetevőt megtalálunk hozzá.  Mindössze egy műanyagpalackra, étolajra, vízre, ételfestékre és pezsgőtablettára van szükségünk.

 

 

Ha ugyanis a palackot kicsivel több mint félig megtöltöttük olajjal, majd felöntjük vízzel és ehhez az oldathoz tíz csepp élelmiszer-színezéket adjunk, majd négy darabra törtjük a pezsgőtablettát és egyenként belepottyantjuk a palackba, alulról megvilágítjuk az egészet – máris kész a lávalámpánk. Ezután már csak a látványban kell gyönyörködni, ráadásul úgy, hogy nem kellett mindezért sok ezer forintot kifizetnünk.

Óvodás kori szerelemből életpálya lesz a kémia

Juhász Gergő közgazdász édesanyjával érkezett Békésszentandról. Kiderült, most még csak nézelődni, ismerkedni jöttek a szegedi egyetemmel, mert pályát választania csak jövőre kell. 

 

A tizenegyedikes tanuló a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium diákja.

 

– Óvodás kori szerelem a kémia. Sok kisgyereknek teszik, hogy két színes löttyöt összeöntenek, robban, füstöl egyet és lesz belelő egy harmadik valami. Én is így indultam, de máig megmaradt az óvodás kori szerelem.

 

 

Nem is akár mekkora szerelem ez, hiszen Gergő tavaly megnyerte az Irinyi János Országos Kémiaversenyt és ő képviselte gimnáziumát az SZTE Kutató iskola pályázatán is, szintén sikerrel, mert innen is díjat vihetett haza.

 

– Kémia vagy vegyészmérnöki alapszak között ingadozok, nagy az átfedés a kettő között, nehéz lesz végül választani, azt sem döntöttem még el, Szegedre vagy Budapestre jelentkezem. Szeged mellett a nagyon erős képzés szól, a főváros mellett pedig az, hogy még soha nem éltem egy ilyen nagy nyüzsgő, mozgalmas közegben.

 

Elbúcsúzunk: viszont látásra Szegeden, Gergő! – mondjuk neki és visszavárjuk, mert biztosan vagyunk benne, büszke lesz még rá az az egyetem, ahová végül beiratkozik.