Elmaradt állami fejlesztések miatt állnak le folyamatosan az állami weboldalak

A Központi Statisztikai Hivatal túlzott kitöltési kedvvel és terheléses támadással magyarázza, miért nem működött a népszámlálás weboldala, az elmaradt fejlesztésekről nem beszélnek.
Kékes Viktória

2022. október 03. 11:02

Elmaradt állami fejlesztések miatt állnak le folyamatosan az állami weboldalak

Garai főszerkesztő – jó állampolgárhoz méltóan – már első nap megkísérelte kitölteni a népszámlálási kérdőívet – hiába. Szerverhibát jelzett az erre a célra létrehozott weboldal. 

 

A lebonyolításért felelős Központi Statisztikai Hivatal szerint a probléma oka az volt, hogy a vártnál többen akarták kitölteni a kérdőívet, ráadásul egy terheléses támadás is érte az oldalt, ezért állt le a rendszer.

 

Az RTL Híradó által megkérdezett informatikai szakember szerint azonban nem véletlen, hogy állami weboldalak rendre összeomlanak. 

 

Ez történt például:

  • a COVID regisztrációkor,
  • az online oktatást bevezető Kréta rendszerrel,
  • vagy a 2018-as választásoknál is.

 

Krasznay Csaba informatikai szakértő szerint a megoldás az lehetne, ha az állam a magyar közigazgatásban engedélyezné az felhő alapú rendszerek széleskörű használatát, mert ennek segítségével dinamikusan lehetne felhasználni az erőforrásokat. Például az okmányirodák szervereire hétvégenként át lehetne terhelni ilyen nagy számítástechnikai kapacitást igénylő feladatokra. 

 

Fejlesztések nélkül azonban a jövőben is számíthatunk arra, hogy fontos feladatot ellátó állami oldalak omlanak össze.