Elmarad a V4-es csúcs, mert a cseheknek és a lengyeleknek elegük van Orbánék oroszpolitikájából

Egyértelmű jelzést akarnak küldeni a magyar kormánynak.
Kékes Viktória

2022. november 17. 11:47

Elmarad a V4-es csúcs, mert a cseheknek és a lengyeleknek elegük van Orbánék oroszpolitikájából

A V4-ek házelnökeinek jövő péntekre tervezett pozsonyi találkozója elmarad, mert a cseh és a lengyel házelnök bojkottot jelentett be a magyar kormány oroszpolitikája miatt – írja a a Seznamzpravy.cz alapján a hvg.hu.

 

A cikk szerint a csehek részéről Markéta Pekarová Adamová házelnök – aki többször is bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikáját – és a szenátus elnöke, Miloš Vystrčil is visszamondta a találkozót. Adamová a lapnak elmondta, mindig a magyarok azok, akik utolsóként csatlakoznak a szankciós csomaghoz, engedményeket követelnek, és azzal fenyegetőznek, hogy nem támogatják a további szankciókat.

 

„Ráadásul képesek a háború kérdését Magyarországon felhasználni az EU ellen. Ők Oroszország trójai falova, és fontosnak tartom, hogy egyértelmű jelzést küldjünk nekik, hogy ez elfogadhatatlan”.

 

A lap diplomáciai forrásai szerint a lengyel szejm két kamarájának vezetői sem vettek volna részt a találkozón. Végül Adamová külpolitikai tanácsadója közölte, hogy kedden a szlovák fél előzetesen tájékoztatta őket arról, hogy a V4-ek házelnökeinek találkozójára nem a tervezett időpontban kerül sor.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egyelőre nem reagált az értesülésekre.

 

Közben a Bloomberg arról ír, hogy az Európai Bizottság mégsem fogja a jövő héten tárgyalni a magyar helyreállítási programot. Ez azt is jelenti, hogy nagyon kevés idő marad az uniós pénzügyminisztereknek, hogy értékeljék azt az év utolsó, december 6-i ülésük előtt. Ez azért lenne fontos, mert az uniós kormányoknak az év végéig jóvá kell hagyniuk a magyar programokat, különben Magyarország elvesztheti a hozzávetőleg 3000 milliárd forintos uniós támogatást. A lapnak nyilatkozó uniós diplomaták azt mondták, nehéz függetleníteni a magyar tervet olyan témáktól, mint például az Ukrajnának szánt új, 18 milliárd eurós csomag és a társasági adó minimumára vonatkozó javaslat. Ezek egyikét sem támogatja Magyarország.