Ellenzéki reakciók az ársapka eltörlésére: „a kommunista módon használt üzemanyag-ársapka eltörlését az éj leple alatt, sunnyogva jelentették be”

A kialakult helyzetért szerintük nem a szankciók, hanem a hibás kormányzati politika a felelős.
Kékes Viktória

2022. december 07. 08:03

Ellenzéki reakciók az ársapka eltörlésére: „a kommunista módon használt üzemanyag-ársapka eltörlését az éj leple alatt, sunnyogva jelentették be”

Rendkívüli kormányinfón jelentette be tegnap éjszaka Gulyás Gergely, hogy a kormány megszünteti a benzinárstopot. Az erről szóló rendelet gyakorlatilag a bejelentéssel egy időben jelent meg a Magyar Közlönyben. Ez alapján mostantól:

 

  • a benzin irányadó ára 641,
  • a gázolaj 699 forint lesz.

 

A bejelentésre reagáltak az ellenzéki pártok is. 

 

A Jobbik közleménye szerint a kommunista módon használt üzemanyag-ársapka eltörlését az éj leple alatt, sunnyogva jelentették be:

 

 „Az emberek joggal dühösek a kormányra, hogy az ünnepek előtt ilyen bizonytalan helyzetbe sodorta őket, így nem csak a kiugróan magas inflációval, a gyenge forinttal, de még az üzemanyaghiánnyal is meg kell küzdeniük.”

 

Az LMP – felidézve, hogy Hernádi Zsolt a mai kormányinfón elmondta: míg tavaly 1,7 milliárd liter üzemanyagot adott el a Mol, addig idén már most 2,2 milliárdot – azt írta: 

 

„Ennél egyértelműbb bizonyíték nem is kell arra, hogy az üzemanyaghiányért nem a szankciók a felelősek, hanem a kormány azon teljesen elhibázott politikája, mely az energiaválság közepén a tömegközlekedés helyett az autózás felé terelte az embereket, elképesztő túlkeresletet okozva ezzel”.

 

A Momentum csak annyit írt:

 

„Ezek legalább kormányozni tudnak.
Bocs, nem ide”…

 

Kommentben hozzátették: 

 

„A Fidesz természetesen hazudik. Az országossá fajult üzemanyaghiányt csak és kizárólag a Fidesz ROSSZ KORMÁNYZÁSA okozta”.

 

Az MSZP és a DK oldalán egyelőre nem találtunk reakciót. 

 

A bejelentésre a külföldi sajtó is reagált. A Reuters azt írta, az ársapkát az utóbbi napok pánikvásárlása, az importhiány, valamint a Mol százhalombattai finomítójának karbantartása miatt kialakult üzemanyaghiány miatt kellett feloldani. Az AFP cikkében kiemelte, hogy Gulyás Gergely a szankciókat okolta az árstop feloldása miatt. Azt is megemlítették, hogy Matolcsy György igazságbeszédében károsnak, a gazdaság érdekeivel ellenkezőnek nevezte az árstopokat. A Bloomberg újságírója szintén a jegybankelnök szavait idézte fel, szintén kihangsúlyozva, hogy az ársapka káros a magyar gazdaságnak.