Ellenzéki pártok: Az elhibázott gazdaságpolitika a forintgyengülés oka! Fidesz: A baloldal felelőtlen követelései gyengítik a forintot!

A forintgyengülés megítélése is csak párttagkönyv kérdése?
Kovács M. Norbert

2022. március 08. 16:47

Ellenzéki pártok: Az elhibázott gazdaságpolitika a forintgyengülés oka! Fidesz: A baloldal felelőtlen követelései gyengítik a forintot!

A kormány "elhibázott, hiteltelen gazdaságpolitikáját" okolják a forint gyengüléséért ellenzéki pártok.

 

Vajda Zoltán, a főváros 13. választókerületében induló ellenzéki jelölt kedden online sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: könnyű azt "hazudnia" a kormánynak, hogy csak az ukrajnai háború miatt gyengült a forint. A "putyini agresszió" önmagában biztosan nem magyarázat, hiszen a többi régiós ország pénze, a horvát kuna, a bolgár leva, a román lej, a cseh korona, illetve a lengyel zloty vagy csak nagyon kis mértékben, vagy egyáltalán nem gyengül - tette hozzá.

 

A magyar gazdaságot, a magyar embereket csak az euró mihamarabbi bevezetése védheti meg, "Orbánék azonban ezt nem akarják" - mondta Vajda Zoltán, aki ígéretet tett arra, hogy ha bekövetkezik a kormányváltás, akkor bejelentik az eurócsatlakozás céldátumát, és elkötelezik magukat a közös pénz bevezetése mellett.

 

A képviselőjelölt annak a véleményének is hangot adott, hogy hiába tartják viszonylagosan magasan a forint kamatát a döntéshozók, ez sem tudja kompenzálni a "kormány hazugságaiból táplálkozó" piaci bizalmatlanságot.

 

Ilyés Márton, a Momentum alelnöke kiemelte, hogy a katonai biztonságnak a NATO, a gazdasági biztonságnak pedig az EU a biztosítéka. Ezt a szövetségi rendszert, ezt a biztonsági hálót "lazította, szakította" Orbán Viktor miniszterelnök politikája az utóbbi évtizedben - értékelt.

 

A rekordinflációról, rekordállamadósságról, üres kasszáról, üres gáztározókról és egyoldalú orosz energiafüggőségéről beszélő gazdaságpolitikus hangsúlyozta, hogy egy olyan új gazdaságpolitikára van szükség, ami az embert és az értékteremtést állítja a középpontba. Egy új energiapolitikára is szükség van, ami az egyoldalú orosz függés helyett egyre inkább a magyarországi megújuló energiákra helyezi a hangsúlyt - tette hozzá, kijelentve, a jelenlegi ellenzék a garancia az EU-s források újbóli megnyitására és az orosz nyomásgyakorlással szembeni közös fellépésre.

 

Varju László, a DK alelnöke azt mondta, hogy a "gonosz és embertelen" kormány "katasztrofális" politikája miatt alacsony a minimálbér, rekordgyenge a forint és rekordmagas az államadósság, az MNB felkészületlensége miatt pedig a kamatemelés sem tudja megállítani a forint romlását.

 

Az elmúlt tíz évben nem volt politikai szándék arra, hogy Magyarország közelebb kerüljön az euró bevezetéséhez, sőt "Orbán Viktor megtagadta ezt a biztonságot a magyaroktól" - hangoztatta képviselő. Varju László a kormányváltás mellett érvelt, és szintén célként nevezte meg az euró bevezetését.

 

Mindeközben a Fidesz szerint "a baloldal felelőtlen követelései" gyengítik a forintot és veszélyeztetik a magyar gazdaságot.

 

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója keddi, MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában rámutatott: Magyarországra a kőolaj és a földgáz nagyrészt Oroszországból érkezik, ráadásul a magyar családok 90 százaléka földgázzal fűt. Ezért - folytatta - aki a szankciókat ki akarja terjeszteni az energiaszektorra és a gáz elzárásával fenyegetőzik, kárt okoz a magyar gazdaságnak és gyengíti a forintot.

 

Ennek ellenére a baloldal többször is követelte a gázcsapok elzárását, illetve a szankciók energiaszektorra való kiterjesztését - rótta fel Hollik István.

 

"Ez azt jelenti, hogy a baloldal felelőtlen javaslatai, követelései napok óta gyengítik a forintot és veszélyeztetik a magyar gazdaságot és a magyar vállalkozásokat" - jelentette ki.

 

Azt mondta, a baloldal tehát azzal tud a legtöbbet segíteni a forintnak és a magyar gazdaságnak, ha "végre abbahagyja az összevissza, felelőtlen beszédet".

 

Nem engedhetjük meg, hogy a háború árát a magyar gazdasággal és a magyar családokkal fizettessék meg - tette hozzá Hollik István.