Ellenzéki összefogás: a kultúrharc ellentéte nem a kultúrbéke, hanem a kultúra maga!

Az Orbán által meghirdetett „kultúrharc” a kultúrát a hatalmi harc eszközévé alacsonyítja. Ezen is változtatni akar az ellenzéki összefogás április 3. után: négy ellenzéki párt tartott erről közös sajtótájékoztatót.
Garai Szakács László

2022. január 13. 12:55

Ellenzéki összefogás: a kultúrharc
ellentéte nem a kultúrbéke, hanem a kultúra maga!

Legyen a kultúra mindenkié! Hisszük, hogy a kultúra Magyarország, a magyar nemzet jövőjének kulcsa – kiszabadítjuk a magyar kultúrát a politika fogságából! – ezekkel a jelszavakkal hirdetett mára összellenzéki sajtótájékoztatót

  • a Demokratikus Koalíció,
  • a Jobbik,
  • a Magyar Szocialista Párt és
  • a Momentum.

 

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció képviseletében arról beszélt, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében a Fidesz és a KDNP a kultúrharc meghirdetésével gyorsuló ütemben szállta meg a kultúrát. – Döntéseit konszenzus nélkül hozta meg, kimondott célja a szellemi, intellektuális tér elfoglalása, a klientúra helyzetbe hozása. A kulturális intézmények a Fidesz kifizetőhelyeivé váltak. Mi kiszabadítjuk a kultúrát a politika és a Fidesz fogságából! – hangsúlyozta Gréczy Zsolt, aki hozzátette, szakmai szempontok mentén a tehetségre összpontosítva szerveznék át a mostani rendszert.

 

Brenner Koloman, a Jobbik oktatáspolitikusa arról beszélt, a fentiek miatt is javasolják egy önálló, kulturális minisztérium létrehozását, hiszen „a kultúra kiemelt, nemzetstratégiai ágazat. Helyrehozzuk a fideszes egypárti túlhatalom rombolását a magyar kulturális életben. Azt az ingatlanvagyont, amit Demeter Szilárd, a Fidesz kultúrpápája kapott, visszaszáll a magyar polgárok közösségére, és ez a vagyon a művészeti életet szolgáló közvagyon lesz.” Brenner Koloman azt is hangsúlyozta, visszaállítják a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, a Magyar Művészeti akadémia túlzó jogköreit felülvizsgálják majd. „Nem lehet az, hogy egy olyan akadémia ítél elevenek és holtak felett, amelyik gyakorlatilag csak egy szűk kör érdekeit képviseli.”

 

Halmai Róbert a Momentum kultúrpolitikusa két kulcskérdésről beszélt:

  • a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) újraszervezéséről és
  • a kulturális szakemberek helyzetéről.

 

Az új országgyűlés törvényben fogja garantálni az NKA függetlenségét – közölte Halmai Róbert. Úgy gondolják az alap elnöke nem lehet politikus, elismert szakembert, művészt kérnek fel az NKA vezetésére, a szakmai kollégiumokba kizárólag szakembereket kérnek fel. Az új kormány minimum harminc százalékos béremelést biztosít a kulturális szakembereknek. Ezt követően az érdekvédelmi szervezetek bevonásával átfogó bérrendezést, életpályamodellt dolgoznak ki.

 

Hiller István, az MSZP képviseletében arról beszélt, a kultúra nem lehet a politika kiszolgálója, márpedig a Fidesz megpróbálta elfoglalni a szabadság egyik legfontosabb területét, a kultúrát az elmúlt évtizedben. – A mi felfogásunk szerint a politika feladata nem az, ki a jó rendező, ki játssza Rómeót, vagy Júliát. Van szerepe a kultúrában a politikának: teremtsen keretet, tegyen meg mindent azért, hogy az alkotók szabadságban, színvonalas alkotásokat hozzanak létre. A jelenlegi kormány viszont elvétette az arányt és a mértéket: oda tette be a lábát, ahol semmi keresnivalója nincs.

 

Nézze meg a sajtótájékoztatót!

Címlapon

mutasd mind