Ellenzéki népszavazás: már most nagyon jók a számok Mihálik Edvin és Donáth Anna szerint

Gyorsan gyűlnek az aláírások Szegeden is az ellenzék két kérdésben kezdeményezett népszavazásához. Donáth Anna, a Momentum elnöke Mihálik Edvinnel gyűjtötte az aláírásokat.
Bod Péter

2021. december 22. 19:15

Ellenzéki népszavazás: már most nagyon jók a számok Mihálik Edvin és Donáth Anna szerint

Az ellenzék és köztük a Momentum azért gyűjt aláírásokat, hogy népszavazással 

 

  • állítsák le a fővárosban tervezett kínai Fudan Egyetem megépítését. Mellette ugyancsak népszavazáson szeretnék elérni, hogy
  • a munkakeresési járulék folyósítási ideje három helyett kilenc hónap legyen.

 

Nagyon jó számaink vannak, noha az aláírásgyűjtést szombaton kezdtük a Mars téren – mondta el rögtönzött sajtótájékoztatóján Mihálik Edvin, a Momentum szegedi vezetője, Csongrád-Csanád megye 2-es választókerületének ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje szerdán kora este a Kárász utcán felállított standnál.

 

 

A kellemetlen téli hidegben a Momentum aktivistái teát osztottak a járókelőknek és a népszavazási kezdeményezési ívet aláíróknak.

 

A napokban kezdődött aláírásgyűjtésen azt tapasztalják, hogy az emberek kormányváltó népszavazásnak tekintik az ellenzék kezdeményezését – fogalmazott Mihálik Edvin. Kétszázezer aláírást kell gyűjteni az ellenzéknek, hogy kiírhassák a népszavazást. Erre december közepétől számítva 120 nap áll rendelkezésre.

 

Donáth Anna elmondta: a 106 egyéni választókerületben nagyon rövid idő alatt 25 ezer aláírást gyűjtöttek, így a 200 ezer összegyűjtése aligha fog gondot okozni.

 

A Momentum régóta szeretné, hogy közvetlenül választhassák az emberek a köztársasági elnököt – mondta el az eseményen Donáth Anna, a Momentum elnöke, Európai Parlamenti képviselő. Úgy vélte, teljesen összeegyeztethetetlen a legfőbb közjogi méltóság tisztségével az a mód, ahogyan hétfőn a miniszterelnök bejelentette Novák Katalin jelölését.

 

 

Donáth szerint a köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell, kellene képviselnie. Helyette Novák Katalin személyében Orbán Viktor egyik lojálisa kerül ebbe a szerepbe. 

 

Varga Juditot teljes körű politikai felelősség terheli a Völner-ügy miatt – válaszolta egy kérdésre az ellenzéki politikus. Az igazságügyminiszter jobbkeze most a vádlottak padja felé tart – fogalmazott az eset kapcsán Donáth Anna, aki szerint Völner Pál, az igazságminisztérium államtitkára még a Polt Péter vezette ügyészség szerint is korrupt.

 

Ha Varga Judit nem tudott Völner Pál korrupciós ügyeiről, akkor alkalmatlan miniszteri feladatára. Ha tudott róla, akkor tettestárs – jelentette ki a politikus. Érthetetlennek és felháborító, hogy egy korrupciós ügy miatt menesztett államtitkárnak végkielégítést kaphat – mondta el az Európai Parlament képviselője.

Címlapon

mutasd mind