Ellenzéki előválasztás – Botka László gratulált Mihálik Edvinnek és Szabó Sándornak; országosan 50 körzet után: Dobrev 33, Karácsony 29, Márki-Zay 21 százalék

Szó szerint szivárognak az eredmények, egyrészt lassan halad az ellenzéki előválasztás szavazatainak számolása, másrészt szivárogtatnak a szereplők. Az aHang hivatalosan közölte: szerdán nem lesz végleges eredmény a miniszterelnök-jelöltek versenyében. Nem is lett, csütörtök 9 órakor folytatták a számolást.

2021. szeptember 30. 09:07

Ellenzéki előválasztás – Botka László gratulált Mihálik Edvinnek és Szabó Sándornak; országosan 50 körzet után: Dobrev 33, Karácsony 29, Márki-Zay 21 százalék

09:07 – Folytatják

02:30 – Közel a felét megszámolták a szavazatoknak

A hajnali fél 3 előtt megjelent részeredmény alapján tovább csökkent Dobrev Klára előnye, 33,67 százalékon állt, miközben Karácsony Gergely 28,83 százaléknál tartott. Márki-Zay Péter a szavazatok 21,36 százalékát gyűjtötte eddig. Összesen 50 körzetet és 300 ezer voksot számoltak meg eddig. A szavazatszámlálást csütörtök reggel folytatják.

Grafika: Átlátszó

01:51 – Alig van változás 45 körzet szavazatainak összesítése után

Dobrev Klára 34,47, Karácsony Gergely 27,36, Márki-Zay Péter 21,39, Jakab Péter 13,15, Fekete-Győr András 3,64 százalékon áll 257 ezer szavazat után. Összesen közel 634 ezer voksot kell megszámolni, még 377 ezer van hátra.

Grafika: Átlátszó

00:44 – Mihálik Edvin 50 százalék fölött a Csongrád-Csanád megyei 2-es választókerületben

00:29 – Karácsony Gergely feljövőben

Eddig 40 körzet és bennük 230 ezer szavazat feldolgozása után mintha Dobrev Klára előnye csökkenne, volt már majdnem 38 százalék is a rá leadott szavazatok aránya, éjfél után 20 perccel viszont már csak 34,14 százalékot mértek neki. Karácsony feljött, 28,04 százalékon áll, korábban 25 alatt is volt. Márki-Zay Péter is mintha javítana, 21,78 százaléka magabiztos harmadik helyet jelent. Jakab Péter 12,33 százalékon áll, Fekete-Győr András ebből a versenyből kiszállt, 3,71 százaléknál tart.

Grafika: Átlátszó

00:04 – Binszki József: Tavasszal együtt fogunk küzdeni Szabó Sándorral

A DK és a Jobbik támogatásával Csongrád-Csanád megye 1. egyéni választókerületében induló Binszki József hálás a bizalomért és azért a sok munkáért, amit a segítői elvégeztek. Binszki József szerint papírforma született, a fennálló feltételek mellett nem is győzhetett. Azt írja: „Délután gratuláltam Szabó Sándornak, tavasszal már együtt fogunk küzdeni a győzelméért, a kormányváltásért”. Az előválasztáson vesztes Binszki szerint, ha Dobrev Klára nyer, mindannyian nyernek.

23:20 – Márki-Zay Péterék 20 millió forintot költöttek, nem csinálnak hiúsági kérdést Karácsonnyal a visszalépésből

„Mögcsináltuk!” – ezzel kezdte beszédét a szavazatok negyedének megszámlálása után már az övéi között, Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter, (Mindenki Magyarországa Mozgalom) a harmadik helyen álló ellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki, ha így marad, bejut a második fordulóba. Úgy fogalmazott, megcsinálták a csodát, amit Hódmezővásárhelyen már kétszer is, és megtettek az országos aláírásgyűjtés során is.

Márki-Zay Péter emlékeztetett: míg a többi párt százmilliókból kampányolt, ők összesen 20 millió forintot égettek el az előválasztási kampányban, ezt többnyire adományokból tették.

22:59 – 30 körzet után: Dobrev 35, Karácsony 26, Márki-Zay 21, Jakab 14 százalék

175 ezer szavazat fölött egy kicsit csökkent Dobrev Klára előnye. Harminc körzetből 27-et megnyert a DK miniszterelnök-jelöltje. Egyértelműen a DK és a Márki-Zay Péter mozgalma mozgósított a legjobban.

Grafika: Átlátszó

22:26 – Mihálik Edvin: nagyon úgy néz ki, hogy győztünk!

Mihálik Edvin este 10 óra után azt mondta a Szeged.hu-nak: Az előzetes eredmények alapján nagyon úgy néz ki, hogy győzött, de pontos, hivatalos adatuk még nincs. „Nagyon köszönjük a magas részvételt az előválasztáson, és nagyon köszönjük, hogy ilyen sokan támogattak bennünket” – fogalmazott a Momentum politikusa, akit az MSZP és a Párbeszéd is támogatott az előválasztáson.

Így tehát úgy áll a helyzet, hogy Szeged zöld tanácsnoka, Mihálik Edvin legyőzte Tóth Pétert és Tóth Szabolcsot, és indulhat jövő tavasszal a többségében Szeged kertvárosi részeit és a Homokhátságot magába foglaló Csongrád-Csanád megyei 2-es számú egyéni választókerületben a fideszes jelölt ellen.

22: 14 – 25 körzet után sem csökken Dobrev Klára előnye

Több mint 123 ezer szavazat alapján így oszlanak meg a voksok százalékosan: Dobrev Klára (DK) 37, Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP) 24, Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 20, Jakab Péter (Jobbik) 15, Fekete-Győr András (Momentum) 4. Hatalmas trendforduló kellene ahhoz, hogy a szavazatok negyedének megszámlálása után érdemben változzon az eredmény.

Grafika: Átlátszó

21:15 – Botka László gratulált Szabó Sándornak és Mihálik Edvinnek

Szeged polgármestere a Facebookon úgy fogalmazott, biztos benne, hogy Szabó Sándor (MSZP, Párbeszéd, Momentum, LMP, Mindenki Magyarországa Mozgalom) újra győz a Fidesz ellen, és üdvözölte az önkormányzat zöld tanácsnoka, Mihálik Edvin (Momentum, MSZP, Párbeszéd) győzelmét is.

„Szeged a demokratikus Magyarország bástyája, az összefogása városa. Szívből gratulálok az előválasztás győzteseinek! Gratulálok Szabó Sándor barátomnak és korábbi kabinetfőnökömnek, aki immár két ciklus óta képviseli városunkat az országgyűlésben. Biztos vagyok benne, hogy 2022-ben újra nyerni fog a Fidesz ellen, és ezután is eredményesen képviseli majd városunkat a parlamentben. És szívből gratulálok Szeged város fiatal és tehetséges zöld tanácsnokának, Mihálik Edvinnek is, aki a másik szegedi körzetben aratott győzelmet. Együtt építjük tovább városunkat!”

21:08  –Dobrev Klára még mindig nagyon vezet

102 ezer 571 megszámolt szavazat után így áll az ellenzéki miniszterelnökjelölt-választás:

Grafika: Átlátszó

20:41 – Mihálik Edvin nyerheti Csongrád-Csanád megye 2-es körzetét

Több helyről is azt az információt kaptuk, hogy a szavazatszámlálás végén a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd által támogatott Mihálik Edvin áll jobban a Homokhátságot és Szeged kertvárosi részeit magában foglaló Csongrád-Csanád megyei 2-es választókerületben. Információink szerint tehát Mihálik megelőzte Tóth Pétert (Jobbik, DK, LMP) és Tóth Szabolcsot (Mindenki Magyarországa Mozgalom) az ellenzéki előválasztáson.

20:07 – Dobrev Klára még mindig nagyon vezet

15 választókerület összesítése:

 • Dobrev Klára 38,3 százalék (32 ezer 406 szavazat)
 • Karácsony Gergely 25,6 százalék (21 ezer 644 szavazat)
 • Márki-Zay Péter 20,5 százalék (17 ezer 324 szavazat) 
 • Jakab Péter 12,2 százalék (10 ezer 311 szavazat)
 • Fekete-Győr András 3,4 százalék (2873 szavazat)

19:05 – Szeged Televízió: a DK-s Binszki József már gratulált az MSZP-s Szabó Sándornak

Szabó Sándor, az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom ellenzéki előválasztási képviselőjelöltje – nem hivatalosan közlés szerint – megnyerte a Csongrád-Csanád megyei 1. számú ellenzéki előválasztási körzetet – erről értesült több, egymástól független forrásból a Szeged Televízió.

A televízió kérdésére Binszki József telefonon elmondta: már gratulált is Szabónak, mert bár akkor még az online szavazatokat nem számolták meg, Szabó annyival vezetett, hogy előre gratulált.

18:30 – Márki-Zay akár vissza is lépne, csak ne Dobrev győzzön

A Mindenki Magyarországa Mozgalom ellenzéki miniszterelnök-jelöltje azt mondta online sajtótájékoztatóján, hogy mindkét lehetőséget elképzelhetőnek tartja: vagy ő lép vissza Karácsony Gergely javára, vagy fordítva.

18:21 – Márki-Zay Péter már kiállt a sajtó elé

 

17:55 – 106-ból 5 körzetben összesíthetők az adatok

A Nógrád megyei 1. vk, a Győr-Moson-Sopron megye 1. vk., a Fejér megyei 1. vk., a Fejér megyei 1. vk és Borsod-Abaúj-Zemplén 7. vk., Pest megye 5. vk. összesített eredménye alapján

 • Dobrev Klára 37,3 százalék (10 ezer 991)
 • Karácsony Gergely 27 százalék (7942)
 • Márki-Zay Péter 20,4 százalék (5997)
 • Jakab Péter 11,6 százalék (3420)
 • Fekete-Győr András 3,7 százalék (1103)

17:33 – Első eredmények az Országos Előválasztási Bizottságtól:

Nógrád megye 1. választókerület:

 • Godó Beatrix (DK): 2611 szavazat
 • Horváth Ferenc (Momentum): 1229 szavazat
 • Dömsödi Gábor (Új Világ Néppárt): 746 szavazat.

Győr-Moson-Sopron megye 1. vk.:

 • Jancsó Zita (DK): 2972 szavazat,
 • Rehó Tibor (Momentum): 2515 szavazat.

Fejér megye 1. vk.:

 • Márton Roland (MSZP): 3057
 • Ráczné Földi Judit (DK): 2440 szavazat

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 7. vk.

 • Sermer Ádám (DK): 1556 szavazat,
 • Kormos Anna (MSZP): 1216 szavazat

Pest megye 5. vk.:

 • Dorosz Dávid (MSZP-Párbeszéd): 6510 szavazat,
 • Tonzor Péter (DK): 3385 szavazat,
 • Fekete László (Új Világ Néppárt): 483 szavazat.

16:55 – Este számolunk!

A HVG úgy tudja, egész este, sőt éjjel számolják majd a szavazatokat, ehhez bevetnek egy második műszakot is a szavazatszámlálóknál, akik egyébként már így is ezren vannak. Óránként legfeljebb 70 ezer szavazólapot tudnak ellenőrizni és megszámolni, ezért a csúszás. 

16:15 – Szabó Sándor befutó lehet a Telex szerint

A Telex olyan információt kapott, miszerint Szabó Sándor (MSZP, Párbeszéd, Momentum, LMP, Mindenki Magyarországa Mozgalom) – a nem hivatalos közlések szerint – győztesnek tekinthető a Csongrád-Csanád megyei 1. számú választókerületben. Egyelőre egyik jelölt sem közölt semmit, így ellenfele Binszki József (DK, Jobbik) sem szólalt meg.

A 2-es számú választókerületről, ahol Mihálik Edvin (Momentum, MSZP, Párbeszéd), Tóth Péter (Jobbik, DK, LMP) és Tóth Szabolcs (Mindenki Magyarországa Mozgalom) indult, egyelőre nincs hír.

16.04 – Lassabban számolnak, mint várták

Amit délután 4 óra körül tudtunk, az, hogy szerda reggel 10 órakor országszerte húsz különböző helyszínen indult el a szavazatok összeszámolása. Az Országos Előválasztási Bizottság hivatalos Facebook-oldalán azt közölték, a számolás:

az előzetesen vártnál lényegesen lassabban folyik.

Azt is írják, a szavazólapok ellenőrzése, a QR-kódok leolvasása, az adatok összevetése, és maga a számolás is lassabban halad, mint arra előzetesen számítani lehetett. Jelenleg az 1 millió 8076 egyéni és miniszterelnök-jelölti szavazólapból óránként 50–70 ezer szavazólapot tudnak „kicsippantani” a szavazatszámlálók. A folyamat különösen a budapesti számlálási helyszínen halad lassan, ahol összesen harminc választókerület, azaz az ország közel egyharmadának eredményét fogják megállapítani. Emellett szintén lassítja a folyamatot, hogy a vidéki számlálók a számlálás eredményét adatbeküldő-rendszeren keresztül juttatják el a központba, azonban ezeket a budapesti központ összeveti az elkészült papíralapú jegyzőkönyvek tartalmával is, hogy pontos és végleges adatok alapján tudja az eredményt megállapítani.

Bordás Róbert, az előválasztást lebonyolító aHang tagja azt írta, ma nem várható a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredménye.

(Nyitókép: Országos Előválasztási Bizottság)

Tovább olvasom