Ellenzéken viccelődött, és a saját munkáját magasztalta Orbán évértékelőjében

„A 2011-ben bevezetett új alkotmányos államvezetési rend jól vizsgázott” a miniszterelnök szerint. Három hónappal meghosszabbítják az üzemanyagok hatósági árszabását.
Cservenák Zoltán

2022. február 12. 15:38

Ellenzéken viccelődött, és a saját munkáját magasztalta Orbán évértékelőjében

A baloldal is benne van a nemzet testében, mint a balsors a Himnuszban – mondta az ellenzékről Orbán Viktor. A miniszterelnök évértékelőjét a politikai ellenfelei alázásával kezdte, majd olyan „gombaszakértőnek” titulálta Márki-Zay Pétert, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, aki megalázza a fogyatékkal élőket.

 

„Az ember nem is tudja, sírjon vagy nevessen” – mondta Orbán, majd magát paphoz hasonlította. Azt mondta, ő is úgy van vele, mint a bűnről beszélő pap, a „mondókája” a szokásos: „Magyarország előre megy, nem hátra”.

 

Orbán arról beszélt, hogy a kormány sikeresen védekezett a járványban – mondta ezt annak ellenére, hogy az egymillió főre jutó halálozásban Magyarország a világ élmezőnyében van a több mint 42 ezer halottal.

 

 

A miniszterelnök szerint a baloldal rátámadt Magyarországra a járvány idején, és megpróbálták megbuktatni a kormányt, amiért majd április 3-án ítéletet mondanak felettük. Orbán Viktor szerint a másik ítéletet a Jóisten mondja majd ki, mindenkinek rendeltetés szerint.

 

A miniszterelnök szerint a Matolcsy–Varga-féle gyógymód hatásos a gazdaságban, nem léptek a fékre, „kanyarban előztek” a járvány idején, ezért a magyar gazdaság remekül működik. Az államadósságról – ami 20 ezerről 42 ezer milliárd forintra nőtt 2010 óta – azt mondta, év végéra a GDP 77 százaléka lesz, miközben Ausztria államadóssága ennél nagyobb arányú, de így van ez Franciaországban és Olaszországban is.

 

Orbán Viktor nem beszélt a 5100 milliárd forintos költségvetési hiányról sem, ami 2021-ben összejött.

 

A 13. havi nyugdíjról azt mondta, jóvátétel is a bevezetése, mert a baloldal vette el. A miniszterelnök arról nem beszélt, hogy a 13. havi nyugdíjat a Gyurcsány-kormány vezette be, és a 2009-es gazdasági válság idején szüntették meg.


A rekord magas, közel 8 százalékos inflációt nem említve a miniszterelnök beszélt a 20 százalékos minimálbér-emelésről, majd emlékeztetett: a baloldal nem szavazta meg a családi adóvisszatérítést, a 25 év alattiak adómentességét és a minimálbér-emelést sem.

 

 

Az infláció kapcsán arról beszélt Orbán, hogy bevezették a négy stop politikáját a kamatra, az üzemanyagra, a rezsire és az élelmiszerek egy részére. Bejelentette: még 3 hónapra meghosszabbítják az üzemanyagárstopot. Azt is mondta, a rezsicsökkentés 1,5 százalékkal, az üzemanyagárstop 0,5 százalékkal, az élelmiszerárstop 0,9 százalékkal csökkenti az inflációt. A miniszterelnök jelezte, az uniós jelentés szerint idén az infláció 5,4 százalék, jövőre 3,6 százalék lesz.

 

„Lesz gyerek, lesz pénz, és megvédjük a családokat. Erre lesz az előre” – tette hozzá Orbán, majd brüsszelezett, mivel szerinte az Európai Unió elégtelen és megkésett lépései miatt a magas energiaárak évekig jellemzők lesznek. A miniszterelnök ezúttal is brüsszeli büntetőadókat emlegetett, amit az unió a családi házakra és az autókra akar kivetni.

 

A miniszterelnök a budapesti Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében arról is beszélt, hogy el kell kerülni a háborút Oroszország és Ukrajna konfliktusában.

 

Orbán Viktor szerint a háborút nemcsak a humánum, hanem a magyar érdek miatt is el kell kerülni, mivel háború esetén százezerszám, akár milliós nagyságrendben érkeznének menekültek Magyarországra Ukrajnából és ez alapjaiban rajzolná át Magyarország politikai és gazdasági helyzetét. Elmondta, hogy Magyarország a békéért dolgozik, de a kijelölt állami szervek megkezdték a felkészülést. „Háborús végkifejlet esetén is rendelkezünk megfelelő forgatókönyvvel és akciótervvel” – közölte.